11 mrt 2016

Bestaat de vrije wil?

PHILHARMONIE, HAARLEM

‘Bestaat de vrije wil?’ brengt de crème de la crème van de wetenschap samen over de vraag of ons menselijk gedrag te beïnvloeden is. Op dit unieke congres kruisen befaamde specialisten 11 maart 2016 voor het eerst publiekelijk de degens over hun conflicterende theorieën in een debat. Laat u inspireren door grootheden als Daniel Dennett, Dick Swaab, Victor Lamme en diverse anderen. Hun 'Final Battle' aan het eind van de dag belooft een spektakel te worden.
Toonaangevende wetenschappers met conflicterende theorieën komen onder één dak samen. De bekende Amerikaanse filosoof prof. dr. Daniel Dennett (winnaar van de Erasmusprijs en auteur van bestsellers als Het bewustzijn verklaard en Gereedschapskist voor het denken), de hersenonderzoeker prof. dr. Dick Swaab (auteur van de bestseller Wij zijn ons brein), cognitief neurowetenschapper prof. dr. Victor Lamme (auteur van De vrije wil bestaat niet) gaan met elkaar in debat. In de ochtend geven zij ieder eerst afzonderlijk hun visie op de vraag of menselijk gedrag is te beïnvloeden, en zo ja: hoe?

Voer voor psychologen, pedagogen, psychiaters, filosofen, artsen, juristen, onderwijsdeskundigen en (psycho)therapeuten – of zij nu theoretisch geïnteresseerd zijn in die antwoorden, of er juist praktisch mee aan de slag willen. Moderator Frénk van der Linden, al jaren één van de beste interviewers/presentatoren in Nederland, zal het publiek alle ruimte bieden voor interactie met de sprekers.

Na de lunch volgt een paneldiscussie over de vraag wat de verschillende visies op de vrije wil betekenen voor de praktijk van de (forensische) psychologie en psychiatrie, de filosofie en het onderwijs.

Hieraan nemen deel:
• Joost Harkink, forensisch psycholoog Pieter Baan Centrum
• Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie
• Bert Keizer, arts en filosoof
• Marcel Veenman, cognitief onderwijspsycholoog
• Hjalmar van Marle, forensisch psychiater

Voor wie?

Dit congres is voor iedereen die nieuwsgierig is naar antwoorden op vragen als: Wat maakt ons mensen tot wie we zijn? Zijn wij een louter speelbal van ons brein of zijn wij (mede)verantwoordelijk voor ons gedrag? Mogen onze daden ons worden aangerekend?

Dit congres is bijzonder interessant voor psychologen, pedagogen, psychiaters, filosofen, artsen, juristen, onderwijsdeskundigen en (psycho)therapeuten, criminologen, biologen, neurologen, beleidsmakers en journalisten.

Kosten
De deelnamekosten voor het congres bedragen € 395,- excl. 21% BTW. Voor studenten is er een beperkt aantal kaarten beschikbaar met een aangepast tarief van €125,- excl. 21% BTW.

Accreditatie
De ABAN-accreditatie is 6 punten.

Meer informatie en aanmelden.