Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor elkaar

Hoe zorg je ervoor dat je onder deze extreme werkomstandigheden als zorgprofessional goed voor elkaar én jezelf blijft zorgen? Op deze pagina vindt u tips en trics van diverse ziekenhuizen en andere organisaties om juist nu fysiek en mentaal gezond te blijven. De Federatie verzamelt samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband deze initiatieven. 
 
Tips en adviezen

Mentale gezondheid bij omschakelen van noodzorg naar reguliere zorg - Amsterdam UMC
Kaz de Jong, Hoofd Staff care bij Artsen zonder Grenzen Nederland, geeft tips over hoe om te gaan met de omschakeling van een noodsituatie naar stabilisatiefase aan zorgprofessionals in het Amsterdam UMC. In deze video van een kwartier geeft hij acht tips voor het omgaan met vermoeidheid, verlies aan routine, slapeloosheid en overmoed.

 

Challenge & Support
De coaches van Challenge & Support staan belangeloos klaar voor artsen en zorgprofessionals; of je nu stoom wilt afblazen of een steun in de rug zoekt. Ook de coaches van de Academie Medisch Specialisten zijn bij dit initiatief betrokken. Binnen 90 minuten (tussen 07.00 en 21.00 uur) wordt contact opgenomen en wordt een gesprek op afstand ingepland en één terugbelmoment voor wie daar prijs op stelt. Er zijn geen kosten verbonden aan de gesprekken. Vraag een gesprek aan met een professionele coach.
 

SUPPORT Coach – app
De SUPPORT Coach is ontwikkeld door het Academisch Medisch Centrum (AMC) om ondersteuning en zelfhulp te bieden aan mensen die last hebben van psychische klachten, met name traumatische stress klachten, na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. De app is hier te downloaden, of in mobiele appstores. De app is te gebruiken naast ondersteunende zorg, maar geen vervanging van zorg.


Coaches voor medici
Coaches voor medici is een netwerk van coaches die zelf ook ervaring hebben in de medische wereld en/of arts zijn. Ze bieden kosteloos een luisterend oor voor wie daar behoefte aan heeft. Kijk op de website of mail naar luisterend-oor@coachesvoormedici.nl.

Compassion for Care
Compassion for Care heeft een hulplijn voor zorgverleners. Wie hier gebruik van wil maken kan per e-mail een gratis afspraak maken met een van de ‘luisterprofessionals.  Compassion for Care organiseert ook online groepsgesprekken. Interesse? Kijk hier voor de data.

Online begeleide meditaties voor zorgprofessionals
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness, meditatie en zelfcompassie bijdragen aan veerkracht bij stress en aan het vermogen tot zelfregulatie; het bevordert mentale weerbaarheid en gezondheid. BFC Compassionate Care & Mindful Medicine biedt tegen geringe vergoeding dagelijks van 20.30 – 21.00 uur toegang tot online begeleide meditatie aan artsen en andere zorgprofessionals. Lees meer en schrijf je in voor de dagelijkse online meditaties voor zorgprofessionals. Goed zorgen voor jezelf ligt aan de basis van goed zorgen voor een ander!

 

Psychosociale ondersteuning in ziekenhuizen
In veel ziekenhuizen is tijdens de coronacrisis extra psychosociale ondersteuning, peer support, (bedrijfs)opvangteams, geestelijke verzorging, maatschappelijk werk, geestelijke gezondheidszorg beschikbaar. 

Contactpunt psychosociale ondersteuning
Kleine ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, gehandicaptenzorginstellingen en huisartsenpraktijken die psychosociale ondersteuning niet zelf in huis hebben, kunnen terecht bij het Contactpunt psycho-sociale ondersteuning zorgprofessionals. Dit centrum is op verzoek van het RIVM en het ministerie van VWS opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Het contactpunt biedt een eerste aanspreekpunt voor zorgverleners. Het is een vraagbaak voor advies en kennis voor zorgprofessionals en zorgorganisaties.

Preventie eczeem door beschermingsmiddelen en zeep

Dermatologen van CZE adviseren over het voorkomen van irritatie en eczeem in het gelaat en op handen door mondkapjes en zeep.

Video Jeroen Bosch Ziekenhuis 
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakte deze video met de belangrijke boodschap: bereid je voor, zorg dat je inzetbaar bent.