Verkortingsopdracht voor medische vervolgopleidingen behaald

Wetenschappelijke verenigingen hebben in de afgelopen jaren een gemiddelde verkorting van 3,29 maanden van de medische vervolgopleidingen bewerkstelligd. Dit succes is gerealiseerd door de opleiding te individualiseren en per aios te bepalen welke opleidingsonderdelen zijn behaald en welke nog extra aandacht verdienen. Hiermee wordt er op dit moment voldaan aan de verkortingsopdracht uit het Opleidingsakkoord. 
 
Eerder wilde het ministerie van VWS conform het Opleidingsakkoord tussen 2018 en 2022 de gemiddelde opleidingsduur per aios stapsgewijs met zes maanden verkorten. In 2020 werd dit op verzoek van de Federatie in samenwerking met De Jonge Specialist, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de vereniging van topklinische ziekenhuizen (STZ) teruggebracht naar 3 maanden om de kwaliteit van de medisch-specialistische vervolgopleiding te borgen. Daarnaast biedt deze verkorting meer gelegenheid voor verdere individualisering waardoor een aios zich meer kan richten op innovaties en nieuwe discipline-overstijgende thema’s, zoals samen beslissen, preventie en de juiste zorg op de juiste plek. 

'De gemiddelde verkorting van 3,29 maanden is behaald door de inzet van alle wetenschappelijke verenigingen die succesvol zijn gaan opleiden op maat’, aldus Hein Brackel, bestuurslid van de Federatie met portefeuille opleidingen.  

De overeengekomen verkorting van de opleidingsduur was één van de maatregelen uit het Opleidingsakkoord uit 2013. Het ministerie van VWS en alle zorgpartijen betrokken bij de medisch-specialistische vervolgopleiding hebben dit akkoord gesloten om gezamenlijk invulling te geven aan door VWS beoogde bezuinigingen op de opleiding van medisch specialisten. 

Bekijk ook