Herziening richtlijn Schisis

De twee richtlijnen over schisis (Counseling na prenataal vastgestelde schisis en Behandeling van patiënten met een schisis) zijn samengevoegd tot een nieuwe richtlijn Schisis. Daarnaast zijn de volgende vijf modules geactualiseerd: Genetische diagnostiek schisis, Postoperatieve voeding bij patiënten met een schisis, Timing lip- en palatumsluiting, Techniek lip- en palatumsluiting en Medische deel counseling van prenatale schisis. 

Bekijk de richtlijn

De belangrijkste wijzigingen voor de praktijk: 

  • In de module Genetische diagnostiek is beschreven wat er met een schisispatiënt en/of de ouders van iedere schisispatiënt (geboren/ongeboren) besproken moet worden en naar welke betrouwbare informatiebronnen verwezen kan worden. 
  • Er worden geen operatietechnieken meer afgeraden in de aanbevelingen van de module Techniek lip- en palatumsluiting, maar er wordt aanbevolen om de technieken te gebruiken waarin de chirurg het meest ervaren is en ook het stimuleren van discussies hierover wordt aanbevolen.  
  • In de voedingsmodule wordt alleen gekeken naar het postoperatieve beleid, waarin de voedingsadviezen van de diverse schisisteams in Nederland zijn samengevat. Er wordt aanbevolen om zo min mogelijk te veranderen in de manier van voeden rondom operaties en om de groei- en voedingstoestand zowel pre- als postoperatief te evalueren. 

Samenwerking 

Initiatiefnemer is de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Klinische Genetica, de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied, de Nederlandse Vereniging voor Mond- Kaak- en Aangezichtschirurgie en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, de Nederlandse Vereniging voor Schisis en Craniofaciale Afwijkingen, de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Schisis Nederland, Nederlands Instituut van Psychologen, Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde, Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie en de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen.