Collega's in de media

Afgelopen week kwamen collega's aan het woord over onder andere de toenemende druk op de ziekenhuizen en de aangekondigde versoepelingen, discussies rondom de field-lab onderzoeken en het vaccineren van zorgmedewerkers. We maakten een selectie.

Achterkant van het Gelijk: aflevering medici
In de reeks van het programma 'De Achterkant van het Gelijk' gaat Alexander Pechtold op zoek naar de ethische principes waar burgemeesters, medici, CEO's, ambassadeurs, museumdirecteuren en het politiekorps zich door laten leiden. Al deze beroepsgroepen willen de wereld een beetje beter maken, het goede doen en problemen oplossen. Tegen welke dilemma's lopen zij aan? Wat deugt en wat deugt niet? Wat zijn de grenzen van het toelaatbare? En wanneer ontstaat er twijfel? Aan de aflevering met medici doen mee: Philip Scheltens, Ruud Bekkers, Stephanie Klein, Addy van der Woude, Casper van Eijck en Károly Illy.
Bekijk De Achterkant van het Gelijk

Ziekenhuizen bang dat versoepelingen te snel gaan vanwege volle ic's: 'Kans dat we tussen patiënten moeten kiezen'
Code zwart is een nachtmerriescenario voor ziekenhuizen. De derde coronagolf lijkt iets af te vlakken. Maar de situatie in de Nederlandse ziekenhuizen blijft precair. ‘Het is het meest bizarre dat je als dokter moet gaan doen: kiezen welke patiënt het ic-bed krijgt en welke niet,’ zegt KNO-arts Rose Marijn Teeuw tegen Een Vandaag. ‘We hebben in Nederland een prima gezondheidssysteem, waar je deze keuze normaal nooit zou moeten maken. Maar door de coronacrisis is het opeens heel erg dichtbij.’
Kijk Een Vandaag

Veel meer besmettingen dan in het buitenland, volle ic's, toch versoepelen: ‘Volkomen verkeerd signaal’
Terwijl het aantal nieuwe besmettingen verder stijgt en er meer coronapatiënten op de ic liggen dan op enig ander moment na de zomer, gaat het kabinet over tot versoepelingen. Niet iedereen vindt dat verantwoord. ‘Ik zie helemaal geen positieve signalen,’ zegt Frits Rosendaal, arts-epidemioloog tegen het AD. Ook Bert Mulder, arts-microbioloog is niet te spreken over versoepelingen: ‘De ic's hebben in bijna een jaar tijd niet zo vol gelegen. Het reproductiegetal zit niet onder de 1. Het is een volkomen verkeerd signaal, op dit moment.’
Lees het artikel in het AD

Marcel Levi bij Buitenhof
Marcel Levi stond aan het roer van zeventien Londense ziekenhuizen op het hoogtepunt van de Britse coronacrisis. Nu is hij terug in Nederland, als voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Maar terwijl in het Verenigd Koninkrijk de kroegen opengaan, hebben wij te maken met de derde golf. Hoe kijkt hij naar de discussie over bijwerkingen en het vaccinatiebeleid? En wat is de toekomst voor de wetenschap in Nederland?
Bekijk de uitzending van Buitenhof

’Zorg overal voor gratis zonnebrand’
Om de snelle opmars van huidkanker te stoppen, moet in sportkantines, op horecaterrassen en op bouwplaatsen gratis zonnebrandcrème beschikbaar komen. Deze adviezen staan in het Nationaal Actieplan Huidkanker dat aan de Tweede Kamer is aangeboden. Het Actieplan Huidkanker is geschreven door onder meer oncologen, dermatologen, verzekeraars en patiëntenorganisaties die zitting hebben in een speciale stuurgroep.
Lees het artikel in de Telegraaf

Veel ziekenhuispersoneel nog niet gevaccineerd: 'Een mislukte estafette'
Het vaccineren van het zorgpersoneel verloopt traag. Gerard Hugenholtz, hoofd van de Ziekenhuisapotheek van het Diakonessenhuis, vergelijkt het vaccinatieproces met een mislukte estafette-ervaring. "Tijdens het rennen kwam ik de hoek om en zag ik dat er niemand stond te wachten. Ik dacht dat ik er bijna was, maar eigenlijk moest ik dezelfde afstand nog een keer rennen."
Lees het artikel via RTV Utrecht

Amphia-arts Crolla na afgelasting 538 Oranjedag: ‘Blij dat de stem van de petitie is gehoord’
In het Amphia Ziekenhuis is met instemming en opgelucht gereageerd op het nieuws dat de gemeente Breda geen vergunning verleent aan 538 Oranjedag. Chirurg Rogier Crolla, wiens online petitie door meer dan 350.000 mensen is ondertekend: ‘Ik ben heel blij dat de stem van de petitie is gehoord en dat het democratische proces zijn werking heeft gehad.’
Lees het artikel in BN DeStem

Hoofdonderzoeker Fieldlab: ‘Er is altijd een risico, maar wij houden het klein’
Hoogleraar Andreas Voss, Fieldlab-onderzoeker en OMT-lid, betreurt de storm van kritiek op zijn experimenten, zoals op het nu geannuleerde 538 -feest. ‘Ik sta echt voor wat we doen en waarom we het doen.’ Tegen NRC zegt hij: ‘Fieldlab doet geen medisch-wetenschappelijk onderzoek, maar onderzoek naar gedrag en contacten. De uitkomsten daarvan zijn juist bedoeld om besmettingen te voorkómen.’
Lees het artikel in NRC

Ziekenhuizen vragen personeel af te zien van meivakantie vanwege drukte op ic’s en covid-afdelingen
Een deel van de ziekenhuizen vraagt het personeel af te zien van vrije dagen in de meivakantie. Met name op de intensivecare- en covid-afdelingen is de druk zo hoog dat verlof voor artsen en verpleegkundigen er nauwelijks in zit. Dit blijkt uit een rondgang langs ziekenhuizen in onder meer Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg en Sittard.
Lees het artikel in de Volkskrant

Spreekuur voor operatie HagaZiekenhuis kan thuis op de bank
Het HagaZiekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat het fysieke voorbereidingsspreekuur voor een operatie deels schrapt. In plaats daarvan kunnen patiënten thuis filmpjes zien die hen voorbereiden op de operatie. ‘Dat scheelt zowel de patiënt als het ziekenhuis veel tijd,’ zegt anesthesioloog Tim van der Zwan.
Lees het artikel in Zorgvisie