Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere huidkanker, patiënten met meerdere aandoeningen en de donorwet. We maakten een selectie.

Na wijziging donorwet veel meer registraties
Sinds de wijziging van de donorwet vier jaar geleden is het aantal mensen dat 'actief' heeft doorgegeven of ze organen willen doneren met meer dan 50 procent gestegen, meldt de NOS. Dat staat in een evaluatie van de eerste jaren van de wet. De minister is blij dat het aantal mensen dat actief heeft nagedacht of ze wel of geen donor willen zijn, flink is toegenomen. Ook de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is tevreden met de toename van registraties. ‘Meer mensen dan ooit hebben hun wens kenbaar gemaakt en naasten weten vaker wat de wens van hun dierbaren ten aanzien van donatie is,’ schrijft NVIC-voorzitter Iwan van der Horst in een reactie.

Lees het artikel op NOS.nl

Ziekenhuizen niet klaar voor toestroom van patiënten met meerdere ziektes
De ziekenhuiszorg in Nederland dreigt de komende jaren vast te lopen, omdat er steeds meer patiënten zijn die meerdere ziektes tegelijk hebben. Artsen werken nu aan oplossingen, maar de uitvoering daarvan stuit op bureaucratische obstakels. De impasse leidt tot versnipperde zorg en kan calamiteiten veroorzaken, bijvoorbeeld door medicatiefouten. In uitzendingen van Nieuws en de NOS praten klinisch geriater Esther Cornegé en internist Robin Peeters erover.

Lees het artikel op NOS.nl

Steeds meer kinderen met obesitas
Het aantal kinderen met obesitas blijft stijgen. Om verdere groei te voorkomen, pleit kinderarts-endocrinoloog Erica van den Akker voor preventie, vroegtijdige interventie en toegang tot medicatie voor kinderen. Aan LINDA. vertelt prof. dr. Erica van den Akker, kinderarts gespecialiseerd in endocrinologie, hoogleraar kinderendocrinologie en medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht, waarom het zo belangrijk is dat er vroegtijdig wordt ingegrepen bij obesitas.

Lees het artikel op Linda.nl

Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts
Trombose is een veel voorkomende aandoening: gemiddeld treft het ieder uur elf Nederlanders. Onbekendheid met de symptomen zorgt er soms voor dat trombose pas laat wordt herkend, en dat kan fataal zijn. Wat is trombose precies? Wat zijn de tekenen? En wanneer loop je risico om het te krijgen? Trombosespecialist Saskia Middeldorp legt het uit in het AD.

Lees het artikel in het AD

De symptomen van hartfalen: ’Kan zijn dat je ’s nachts vaker naar de wc moet’
Hartfalen, iedereen heeft er weleens van gehoord, maar niet iedereen weet hoe ze het herkennen. Om meer aandacht te vragen voor deze ziekte, was er ook dit jaar een Nationale Hartfalenweek. Telegraaf sprak met cardioloog Janneke Wittekoek: ‘Het is voor ons altijd Hartfalenweek.’

Lees het artikel in de Telegraaf

Veel pijn tijdens het plaatsen van een spiraal: 'Paracetamol niet voldoende'
De pijnstilling tijdens het plaatsen van een spiraal bij vrouwen moet verbeterd worden. Dat vindt Ava, een belangenorganisatie die opkomt voor de behoeftes rondom anticonceptie. Deskundigen zijn er verdeeld over. Annemiek Nap, hoogleraar gynaecologie en verloskunde aan de Radboud Universiteit: ‘We weten uit ervaring in de spreekkamer dat 80 á 85 procent van de vrouwen de spiraalplaatsing als prima ervaart. Het is belangrijk dat we goede uitleg geven over de spiraalplaatsing, de vrouwen voldoende geruststellen en hiervoor rustig de tijd nemen.’

Lees het artikel op RTL Nieuws.nl

Steeds meer mensen krijgen huidkanker: ‘Het komt over het hele lichaam voor’
Bij ziekenhuizen en het KWF merken ze de laatste tijd meer belangstelling voor huidkanker. Daarom in het AD 7 stellingen over huidkanker beantwoordt door dermatoloog Marlies Wakkee: ‘Let op moedervlekken die na je 40ste ontstaan.’

Lees het artikel in het AD

In dit ziekenhuis komen veel minder patiënten op de ic terecht
Van de intensive care komen veel patiënten slecht af, blijkt uit groot Nederlands onderzoek. Kunnen ze elders in het ziekenhuis beter en goedkoper worden behandeld? Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) ging aan de slag, met spectaculaire resultaten, schrijft de Volkskrant. De situatie in Tilburg laat zien dat het hoog tijd is voor een fundamentele discussie over de toekomst van de ic-zorg in Nederland, zegt Iwan van der Horst, hoogleraar aan Maastricht UMC+ en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.  

Lees het artikel in de Volkskrant