Watske Smit wint Opleidingsprijs 2015

4 december 2015

Dr. Watske Smit, opleider interne geneeskunde in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, mag zich opleider van het jaar 2015 noemen. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens de AIOS Upgrade, hét landelijke congres voor aios, dat de Jonge Specialist samen met de LAD, de Federatie Medisch Specialisten en VvAA organiseerde. Maar liefst 250 aios lieten zich in het IJsseldelta Center in Zwolle bijpraten over alles wat met hun opleiding en toekomst als medisch specialist te maken heeft.

H@ck your healthcare

De AIOS Upgrade had dit jaar het thema ‘eHealth: H@ck your healthcare’ en dat sloeg aan: onder de hashtag #aiosupgrade werd de jaarlijkse aios-dag in no time trending topic op Twitter. In het programma zelf was eHealth de rode draad. Zo zorgde Mobile Doctors Live voor een spectaculaire opening en werd uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden van Big Data, 3D Printing, Serious Gaming, Telemedicine en Robotica. Of de zorgrobot al snel op grote schaal in de operatiekamer te zien is, is afwachten, maar over één ding waren aios het eens: de gevolgen van dit soort technologische ontwikkelingen op de lange termijn worden nog echt onderschat.

Opleidingsprijs

De Opleidingsprijs, die voor de zevende keer werd uitgereikt, stond dit jaar ook in het teken van eHealth. De afgelopen maanden konden aios hun opleider nomineren en vandaag kozen ze uit drie finalisten de winnaar. Juryvoorzitter Jacqueline Stouthard (winnares van de Opleidingsprijs 2014) reikte de prijs uit aan dr. Watske Smit. Zij kreeg de prijs omdat ze altijd beschikbaar is voor haar aios en hen actief helpt met het individueel inrichten van hun opleiding. Daarnaast maakt ze zich hard voor innovatie en is ze enthousiast over de mogelijkheden van eHealth.

De tweede en derde prijs werden uitgereikt aan respectievelijk prof. dr. Jaap Hamming (vaatchirurg in het LUMC) en prof. dr. Guus Lycklama à Nijeholt (uroloog in het LUMC). Alle finalisten ontvingen een geldbedrag dat besteed mag worden aan de kwaliteit van de opleiding.