Verantwoordelijkheid nemen voor kwaliteit van zorg betaalt zich uit

21 september 2016

Tijdens het “Ontbijt met de staatssecretaris” vandaag in Den Haag nodigde staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid de veldpartijen uit om weer nieuwe akkoorden te sluiten. Huib Cense, vicevoorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, geeft aan deze handschoen graag op te willen pakken: “We zijn blij dat het gaat over kwaliteit van zorg, daar zetten we als Federatie ook sterk op in. De afgelopen jaren hebben we meegewerkt aan de zorgakkoorden. De uitnodiging om daarover opnieuw over aan tafel te zitten, nemen we dan ook graag aan.”

Gisteren presenteerde minister Schippers van Volksgezondheid voor de laatste keer haar plannen voor deze kabinetsperiode. Ook dit jaar zijn de kostenstijgingen in de zorg verder ingeperkt. De zorgakkoorden van medisch specialisten, patiënten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars met de minister, met nadruk op kwaliteit en doelmatigheid, werpen hun vruchten af.

Zorgakkoord

Met het zorgakkoord voorkwamen we enkele jaren geleden een stevige pakketingreep van 1,2 miljard euro. Nu wordt het pakket zelfs uitgebreid, onder meer met bepaalde plastische chirurgische ingrepen en nieuwe oncologische behandelingen. Verder is er extra aandacht voor een  meerjarenprogramma depressiepreventie en komen er extra investeringen voor e-health en innovatie.

Huib Cense daarover in een videoboodschap voor Medisch Contact: “De extra investeringen voor e-health spelen een belangrijke rol om innovatie te stimuleren.”

De specialist van de toekomst

Marjolein Kremers, voorzitter van De Jonge Specialist en daarmee “specialist van de toekomst”, was één van de sprekers tijdens het Prinsjesdagontbijt: “Over de eigen muren heen kijken, openstaan voor andermans expertise en een natuurlijke drang naar samenwerking over de verschillende lijnen heen, kenmerkt de jonge specialist en zorgprofessional van de toekomst.” Daarnaast onderstreepte ze het belang van een EPD ondersteunend aan de zorgprofessional en aan de patiënt. Kremers: “Ik ben dan ook blij dat de minister dit probleem herkent en hiervoor de komende jaren 105 miljoen voor beschikbaar stelt.”

(N.B. de foto bij dit artikel is afkomstig van Medisch Contact)