Veel Topartsen werkzaam in grote, regionale ziekenhuizen

12 januari 2012

Mednet Topartsen zijn opvallend vaak werkzaam in grote, regionale ziekenhuizen en zijn veelal allround artsen die op veel vlakken uitblinken. Dit past goed bij het uitgangspunt van de Mednet Topartsen: het onderling aanwijzen van de beste generalist binnen een vakgebied. De namen van de Topartsen zijn vandaag, op 12 januari, in Houten bekendgemaakt door Frank de Grave, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten.

Medisch specialisten konden aangeven aan welke collega, binnen hun eigen specialisme, zij hun dierbaren zouden toevertrouwen. Rond de 1300 artsen brachten dit jaar hun stem uit, opnieuw meer dan de voorgaande jaren. In totaal zijn er 33 Topartsen gekozen in de 11 specialismen die de kiesdrempel hebben gehaald.
Het percentage Topartsen dat niet in een UMC werkt, is dit jaar gegroeid naar 70 procent. Drie jaar geleden was dit nog 54 procent. Opvallend is daarnaast dat het percentage vrouwelijke Topartsen weer iets is gedaald. Vorig jaar was dit 21 procent, nu is dat 15 procent. Wel is er een vrouwelijke arts als eerste binnen haar specialisme geëindigd, namelijk longarts Marjolein Drent van het UMC Maastricht.
Kinderarts Jos Draaisma werd dit jaar voor derde keer door collega’s uitgeroepen tot beste kinderarts. Orthopeed Kees Verheyen van de Isala Klinieken in Zwolle voert voor de tweede keer de lijst van orthopeden aan. Daarnaast komt een aantal ‘bekenden’ uit voorgaande jaren weer terug in de top 3. Ook staat er een aantal nieuwe artsen in de top 3.

De Topartsen kregen uit handen van Frank de Grave een certificaat en een cadeau  en hun namen zijn vermeld in een groot artikel in Mednet Magazine nr. 1, dat vandaag is verschenen (zie bijlage). Op de bijeenkomst waren voorgedragen artsen uit het hele land aanwezig.