Veel aandacht voor verhoging leeftijdsgrens energiedrank

15 januari 2018

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) maakt zich grote zorgen over het groeiend gebruik van energiedranken door jongeren. Vanochtend kopte het Algemeen Dagblad op de voorpagina dat kinderartsen de leeftijdsgrens voor verkoop van energiedrank willen verhogen naar 18 jaar. Brita de Jong-van Kempen, kinderarts in Medisch Centrum Leeuwarden: “Artsen zijn zich er steeds meer van bewust dat medische klachten van jongeren veroorzaakt kunnen zijn door energiedrankjes. Zelf informeer ik vaker bij een patiënt of hij of zij energiedrankjes heeft gedronken, ook om onnodige medicalisering te voorkomen. Het is geen onschuldig drankje.”

Van een verbod op energiedrank voor kinderen onder de achttien jaar is vooralsnog geen sprake. Op de blikjes staat een verplichte waarschuwing: niet aanbevolen voor kinderen, maar het drankje wordt daarentegen bijvoorbeeld wel voor en tijdens het gamen of uitgaan gepromoot. De verplichte waarschuwing vinden kinderartsen niet voldoende. In de energiedrankjes zitten veel cafeïne, guarana en taurine en de gevolgen van het overmatig drinken van energiedranken wordt steeds zichtbaarder in de spreekkamer. ”Veel klachten als rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen bij jonge patiënten blijken te worden veroorzaakt door deze pepdrankjes”, aldus De Jong-van Kempen.

Nader onderzoek

Kinderartsen constateren daarnaast dat met name tieners vaker met klachten op de Eerste Hulp belanden als gevolg van overmatig gebruik van energiedrankjes. Deze en de toenemende signalen in de spreekkamer vragen om nader onderzoek naar de gevolgen van teveel cafeïne, guarana en taurine op een kinderlichaam.

Vanavond wordt ondermeer in het RTL nieuws, NOS journaal en Jeugdjournaal aandacht aan dit onderwerp besteed. 

NVK is een van de 32 wetenschappelijke verenigingen die samen de Federatie Medisch Specialisten vormen.