Vandaag verschenen: De Medisch Specialist

28 september 2017

Vandaag valt de nieuwste editie van De Medisch Specialist bij u op de deurmat! In dit nummer onder meer een interview over de winst en keerzijde van innovaties binnen de oogheelkunde. Daarnaast een voorbeeld van netwerkgeneeskunde in de praktijk: wat zijn knelpunten en oplossingen in de samenwerking bij antistollingszorg? Ook geven we in dit nummer aandacht aan een ontwikkeling die de gemoederen flink bezighoudt: opname van gesprekken in de spreekkamer.

‘Dokter, vindt u het goed als ik dit gesprek even opneem?’ Deze vraag krijgen medisch specialisten steeds vaker. Eind oktober verschijnt de KNMG-handreiking Opnemen van gesprekken door patiënten. Kinderarts Paul Brand, cardioloog Tjebbe Galema en KNO-arts Robert van Haastert nemen alvast een voorschot. Een gesprek over spelregels, een opname als leermiddel en fatsoensnormen.

Voors en tegens van vooruitgang

Van technische innovaties en betere medicijnen tot substitutie en preventie: de impact van al deze ontwikkelingen in de oogheelkunde is groot, vertellen oogartsen Tjeerd de Faber en Peter Ringens. ‘Ineens kunnen honderdduizenden patiënten therapieën krijgen die eerder te duur waren.’ 

Netwerkgeneeskunde bij antistollingszorg

Iedere arts heeft te maken met antistolling. Een goed functionerende zorgketen is daarom erg belangrijk. Die zorgketen is zo sterk als de zwakste schakel. Daarom zette internist Margriet Piersma, directeur van de Groningse trombosedienst Certe, in op een stevig verankerd en goed geolied netwerk. Alle partijen in de regio gingen met elkaar om de tafel. ‘Veilige netwerkzorg begint met een veilig zorgnetwerk.’

Afschaffing tolkenvergoeding

In de rubriek Politiek besluit schetsen we de gevolgen van het afschaffen van de tolkenvergoeding. Voor diagnostiek en behandeling van dementie is communicatie met de patiënt, ook die met een niet-westerse achtergrond, een vereiste. Maar sinds de afschaffing van de tolkenvergoeding in 2012 is een professionele tolk niet langer vanzelfsprekend. Op de geheugenpoli van het MC Slotervaart in Amsterdam Nieuw-West merken ze dat iedere dag.

En verder…

In dit nummer besteden we aandacht aan de positie van opleiders: zij krijgen nog lang niet overal de ruimte en tijd die nodig is om aios goed op te leiden. Daarnaast leest u een interview over reïntegratie bij chronische aandoeningen. In de rubriek Hart en Ziel maakt u kennis met plastisch chirurg Steven Hovius die vanuit het Erasmus MC twaalf keer naar Noord-Sumatra ging om operaties te doen in revalidatiecentrum Harapan Jaya.

We wensen u veel leesplezier!

Download De Medisch Specialist nr 3 als pdf