Uroloog Van Balken wint Opleidingsprijs

27 oktober 2017

Michael van Balken, uroloog in het Rijnstate Ziekenhuis, heeft vandaag tijdens de AIOS Upgrade de Opleidingsprijs 2017 gewonnen. Hij liet daarmee klinisch geneticus Eva Brilstra (UMC Utrecht) en orthopeed Gino Kerkhoffs (AMC) achter zich.

Van Balken werd door zijn aios genomineerd, omdat hij volgens hen streng maar rechtvaardig is, en vooral meegeeft dat alles mogelijk is, als je je er maar voor inzet. ‘Dream big’ is wat hem volgens hen typeert. Van Balken: “Ik vind het een eer dat ik ben genomineerd en om dit terug te horen, want ik probeer aios inderdaad de ruimte te geven om hun eigen pad uit te stippelen. Ik bepaal niet iemands weg, maar probeer wel de randvoorwaarden te creëren. Maar uiteindelijk zijn het de aios die hun eigen opleiding maken.” De opleider Urologie wint een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro, dat hij mag gebruiken om de opleiding verder te verbeteren.

Toegevoegde waarde voor de patiënt

De Opleidingsprijs wordt ieder jaar uitgereikt tijdens de AIOS Upgrade: een landelijk congres voor aios dat georganiseerd wordt door De Jonge Specialist, de Federatie Medisch Specialisten, de LAD en de VvAA. Dit jaar stond het congres in het teken van Value Based Healthcare. Een begrip dat de meeste aios en medisch specialisten inmiddels wel kennen. Maar wat het precies is en wat je er in de praktijk mee kan, dat was voor veel deelnemers nog een ‘black box’. Fred van Eenennaam, oprichter van het Value-Based Healthcare Centre Europe, nam de aanwezigen daarom mee naar de kern van Value Based Healthcare: het leveren van zorg die écht van toegevoegde waarde is voor de patiënt. “Waarde creëren lukt nu nog niet altijd, omdat de zorg sterk in hokjes is verdeeld en het systeem niet is ingericht vanuit de patiënt, maar vanuit degene die betaalt. Daarnaast focussen we sterk op de kosten van de zorg in z’n totaliteit, in plaats op de kosten per patiënt.” Jammer, meent hij, want juist als we dat anders inrichten, kunnen we echt aan waardecreatie doen.

Innovatie

Marjolein Kremers, voorzitter van De Jonge Specialist, stelde tijdens haar welkomstwoord dat aios tijdens de opleiding zoveel moeten leren, dat er nauwelijks ruimte overblijft voor innovatie. “Dat is best gek, als je bedenkt hoe groot de invloed van innovatie op de diagnostiek en behandelingen is. Als we de opleiding laten zoals hij is, zullen de medisch specialisten van de toekomst worden verrast door ontwikkelingen van buitenaf.” aldus Kremers.  Daarom schetst De Jonge Specialist op dit moment de contouren van een innovatieprofiel binnen de medische vervolgopleiding, waarin naast de technische aspecten ook aandacht is voor verandermanagement.

Workshops

De bijna 200 deelnemers konden tijdens de AIOS Upgrade kiezen uit een breed palet aan workshops. Een deel daarvan ging over Value Based Healthcare, maar er waren ook workshops over andere onderwerpen, zoals werken in dienstverband, de optimale balans tussen werk en privé, EPA’s, onderhandelen en netwerkgeneeskunde.