Traject ‘optimaal contracteren’ een voorbeeld in de zorg

21 oktober 2016

‘Het traject kan als voorbeeld dienen voor enkele andere sectoren in de zorg’. Dat heeft directeur-generaal curatieve zorg van VWS Bas van den Dungen gezegd tegen zorgaanbieders van medisch-specialistische zorg en zorgverzekeraars. Van Den Dungen refereert aan het traject ‘Optimaal contracteren’, waarin de zorgaanbieders en zorgverzekeraars samenwerken om het proces van contractering te versnellen en te verbeteren.

Verbeteren en versnellen

Zorgaanbieders in de medisch-specialistische zorg en zorgverzekeraars zijn samen verantwoordelijk voor voldoende zorg tegen een goede prijs én voor duidelijkheid over welke zorg verzekeraars vergoeden. De manier waarop hierover afspraken worden gemaakt moet daarom simpeler en sneller. Binnen het traject ‘Optimaal contracteren’ hebben de belangenorganisaties van ziekenhuizen, umc’s, ZBC’s, medisch specialisten en zorgverzekeraars (NVZ, NFU, ZKN, FMS en ZN) eerst een aantal knelpunten vastgesteld. Nu zijn ze met concrete voorstellen gekomen om het proces van zorginkoop te verbeteren. Ze willen meer aandacht te besteden aan de inhoud, kwaliteit en doelmatigheid in plaats van de focus te leggen op regels, procedures en deadlines. Dit is in het belang van de patiënt, de consument, de zorgverzekeraars én de zorgaanbieders. 

Voorstellen

De zorgaanbieders en zorgverzekeraars stellen onder andere voor om het proces te ‘herontwerpen’ zodat er al goede en duidelijke afspraken worden gemaakt tussen de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars vóórdat patiënten en consumenten in november een nieuwe zorgverzekeraar kiezen. Hiermee willen ze ervoor zorgen dat patiënten en consumenten verzekerd zijn van zorg en niet tussen wal en schip vallen. Van den Dungen is over de voortgang van het traject geïnformeerd omdat het onderdeel is van het Hoofdlijnenakkoord 2014-2017.