Start acties voor betere cao umc

6 juli 2018

Werknemers in alle umc’s gaan actie voeren voor een betere cao. Het LUMC start maandag 9 juli met stiptheidsacties, een dag later volgt het UMCU. Ook in de andere umc’s worden acties voorbereid. De acties hebben geen invloed op de patiëntenzorg en zijn een gezamenlijk initiatief van de vier werknemersorganisaties AC/FBZ, CMHF (vertegenwoordigt aan deze cao-tafel de Federatie Medisch Specialisten), FNV en CNV.

In elk umc is afgelopen weken een actiecomité gevormd en zijn verschillende werknemersbijeenkomsten gehouden. Per umc wordt de vorm en de duur van de actie bepaald. De werknemers nemen hun verantwoordelijkheid als het gaat om de patiëntenzorg, zodat er geen invloed is op de patiëntenzorg.

Solidariteit

Medewerkers die niet kunnen of willen meedoen aan de stiptheidsacties worden opgeroepen om hun collega’s te steunen en andere acties te organiseren. Doordat iedereen met de acties meedoet - in welke vorm dan ook - laten de werknemers zien dat ze solidair met elkaar zijn. Dat is van belang om de druk op de werkgever te verhogen en uiteindelijk toch weer aan de onderhandelingstafel te komen.

Meer weten?

Op de website van de LAD staat meer informatie over de stiptheidsacties en andere geschikte actievormen. Ook staat hier uitgelegd in hoeverre medewerkers beschermd zijn als ze actievoeren. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met het Kennis- en dienstverleningscentrum van de Federatie en de LAD.