Samen beslissen voor kinderen eenvoudiger door 3 goede vragen

10 januari 2018

Kinderen en jongeren willen graag samen met hun dokter beslissen over hun behandeling. In de praktijk hebben ze echter vaak te weinig informatie over behandelopties en de consequenties daarvan. Daarom heeft Stichting Kind en Ziekenhuis het initiatief genomen om de 3 goede vragen, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten, uit te breiden met vragen die aansluiten bij wat kinderen belangrijk vinden om te weten.

Eind 2016 is Kind & Ziekenhuis begonnen met het project, samen met de Patiëntenfederatie Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en vier ziekenhuizen: Rijnstate Arnhem, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Bernhoven Uden en het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren willen meebeslissen over onderzoeken en behandelingen, en wettelijk hebben ze vanaf 12 jaar daartoe ook het recht. Het doel van de 3 goede vragen voor kinderen is kinderen en ouders ervan bewust maken dat ze recht hebben om samen met de zorgprofessional te beslissen over behandelingen.

De 3 goede vragen voor kinderen zijn concreet en gericht op het heden: Dit voel ik, wat is het? Wat kunnen we er allemaal aan doen? en Wat betekent dat voor mij nu en later?

Lees het volledige persbericht op de website van van Kind & Ziekenhuis.