Samen beslissen, hoe doe je dat?

25 maart 2015

Opereren of toch maar even afwachten? Fysiotherapie of rusten? Een nieuwe knie, of eerst een brace? Wie beslist in de spreekkamer? Is het de dokter? Of toch de patiënt om wie het gaat? En kan het ook nog anders? Kunnen ze er samen uit komen? Dat gesprek wordt nu ook al wel gevoerd, maar het kan beter vinden dokters en patiënten. 

Daarom komen die vragen donderdag 26 maart 2015 aan de orde op een congres in Utrecht. De Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie NPCF bespreken daar een dag lang de wezenlijke vragen uit de spreekkamer.

Tijdens het congres komen verhalen uit de theorie en de praktijk bij elkaar. Dokters en patiënten wisselen ervaringen uit. Wat gaat goed? Wat kan beter? Hoe gaat het nu toe in de spreekkamer? Wie beslist? En op basis waarvan?

Patiënt centraal

Die vragen zijn niet nieuw. Specialisten en patiënten praten al langer over deze problematiek. Want iedereen in de zorg wil de patiënt centraal zetten. Maar de werkelijkheid is weerbarstig. Patiëntenfederatie NPCF vroeg vorig jaar haar panel van twintigduizend leden hoe dit aankijkt tegen de rolverdeling in de spreekkamer. De uitkomst was duidelijk: de patiënt wil in ieder geval mee beslissen. Samen beslissen, noemen medisch specialisten en patiënten het. Maar kunnen zij dat ook op dat moment in de spreekkamer? Of is de patiënt bijvoorbeeld zo overdonderd door het nieuws van de dokter dat hij er even niet bij is? En wat dan? En wat hebben dokters nodig om dat gesprek in de spreekkamer zo goed mogelijk te doen?

Proef draait al

De eerste voorzichtige stappen zijn inmiddels gezet. In het Radboud UMC draait een proefproject over drie goede vragen in de spreekkamer. Daar werken dokters en patiënten mede aan de hand van deze drie vragen die de patiënt kan stellen.

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Vandaag geven specialisten, patiënten en anderen hun visie. Zo biedt minister Schippers van Volksgezondheid een kijkje in haar ziel. Wat vindt zij van de initiatieven van artsen en patiënten om van samen beslissen iets vanzelfsprekends te maken? Wat is daar volgens haar voor nodig, en wat zijn haar eigen ervaringen?

Moet je altijd maar behandelen?

Daarna is het de beurt aan Ab Klink, oud minister van Volksgezondheid en tegenwoordig bestuurder bij zorgverzekeraar VGZ. Zijn insteek: Wie ziek is wil altijd behandeld worden, maar is dit ook altijd mogelijk vanuit de zorgverzekeraar? Wat zijn de dilemma's waar een zorgverzekeraar mee te maken krijgt? Moeten we willen genezen tot elke prijs? Dagvoorzitter Coen Verbraak interviewt minister Schippers, Ab Klink, medisch specialisten en patiënten om achter deze en vele andere antwoorden op vragen over samen beslissen te komen.