Ruime meerderheid stemt in met Principeakkoord Pensioenaftopping

16 december 2016

Een ruime meerderheid van de medisch specialisten in dienstverband in algemene ziekenhuizen en revalidatie-instellingen heeft ingestemd met het Principeakkoord Pensioenaftopping. Volgens de besturen van de Federatie Medisch Specialisten en de LAD is dat een duidelijk signaal dat dit het maximaal haalbare resultaat is en dus worden de afspraken bekrachtigd. Eerder stemden de leden van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ook al in.

In november bereikten de LAD en Federatie een principeakkoord met de NVZ voor de pensioenaftopping, na lange en moeizame onderhandelingen. De gesprekken werden geleid door onafhankelijk voorzitter Hans Borstlap (oud-lid van de Raad van State).

De drie partijen kwamen overeen dat medisch specialisten vanaf volgend jaar 70% van het werkgeversdeel van de pensioenpremie terugkrijgen via het Budget Organisatorische Eenheid (BOE). In 2017 en 2018 wordt dit bedrag verplicht individueel toegerekend. Na 2018 maken medisch specialisten binnen de organisatorische eenheid onderling zelf afspraken hoe ze het budget aanwenden en verdelen. Medisch specialisten kunnen de 70% lokaal ophogen, door met hun raad van bestuur aanvullende afspraken te maken, bijvoorbeeld over pati├źntgerichtheid, zorgvernieuwing en kwaliteitsverbetering. Uiteindelijk kan het percentage daardoor oplopen tot 100% of meer.

Uitkomst ledenraadpleging

Een ruime meerderheid heeft met de afspraken uit het akkoord ingestemd. De Federatie en de LAD gaan medisch specialisten volgend jaar ondersteunen om lokaal afspraken te maken, via bijeenkomsten, voorbeeldafspraken en andere handvatten.