Reactie Orde op wijziging maatregelen NZa

15 december 2011

De wijziging in de tariefmaatregelen van de NZa verandert niets aan het voornemen van de Orde van Medisch Specialisten om hierover naar de rechter te stappen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte dinsdag bekend de herijking van de normtijden van DBC’s niet mee te laten tellen bij de aanpassing van het tarief voor medisch specialisten. In plaats daarvan wordt een hogere generieke korting gehanteerd. Dit betekent een verhoging van de eerder aangekondigde generieke korting van 11% naar 12,7%.
 
Generieke korting 12,7 %

Door de generieke korting op 12,7 % te brengen worden de specialismen met omzetdalingen extra getroffen. Dit is extra onrechtvaardig omdat deze specialismen hun productie hebben zien stijgen en desalniettemin hun omzet hebben zien dalen. Wij zullen dit besluit van de NZa bij de rechter bestrijden.

Reden voor het gewijzigde besluit van de NZa is dat het onderzoek naar de normtijden binnen het korte tijdsbestek dat daarvoor beschikbaar was onvoldoende solide gegevens heeft opgeleverd. Volgens de Orde had de NZa dit al in juli kunnen weten. De wetenscha[ppenlijke verenigingen en de Orde hadden hiervoor gewaarschuwd.

Gezwabber
De Orde is niet tegen aanpassing van de normtijden maar alleen op basis van goede en recente gegevens. Het ‘gezwabber’ van het ministerie van VWS met de cijfers van de omzetstijging en nu het gezwabber van de NZa met de maatregelen maakt dat het vertrouwen van de medisch specialisten in de overheid tot een dieptepunt is gedaald.