Psychiaters voeren opnieuw actie op 28 en 29 maart

2 maart 2017

Zo’n 1.200 psychiaters uit 32 ggz-instellingen doen op 28 en 29 maart mee aan een 48-uurs zondagsdienst. Met deze tweedaagse actie willen ze duidelijk maken dat werkgevers in de ggz hen niet langer kunnen laten zitten: er moet nu écht iets gebeuren om een oplossing te vinden voor de pensioenaftopping.

Op 1 november vorig jaar en op 17 januari dit jaar voerden psychiaters ook al actie, omdat ze willen dat hun werkgevers hun deel van de pensioenpremie terugbetalen boven de 100.000 euro. Alle andere werkgevers in de zorg (en ook veel werkgevers daarbuiten) doen dit, behalve de ggz. Werkgevers in die sector houden het geld dat voor psychiaters is bestemd, al ruim twee jaar achter.

Geen bestuurlijk overleg

De vorige twee zondagsdiensten zijn niet onopgemerkt gebleven, maar hebben nog niet tot het gewenste resultaat geleid. De LAD, FBZ en Federatie Medisch Specialisten hebben na de laatste actiedag in januari daarom een uitnodiging gestuurd naar GGZ Nederland, om op bestuurlijk niveau te bespreken hoe de ontstane impasse kan worden doorbroken. In de ziekenhuizen is dat destijds het kantelmoment geweest om weer in een constructieve modus te komen.

Ondanks de druk die met twee actiedagen is opgevoerd en ondanks het feit dat de ggz de enige zorgsector is die haar werknemers laat zitten, heeft GGZ Nederland die uitnodiging echter geweigerd.

“Onbegrijpelijk en ook hoogst ongebruikelijk”, zegt Caroline van den Brekel, directeur van de LAD en FBZ. “Wij hebben echt alles geprobeerd om op een constructieve manier het gesprek aan te gaan. Nu GGZ Nederland dat weigert, kiezen we heel bewust voor een 48- in plaats van een 24-uurs zondagsdienst, omdat psychiaters het meer dan zat zijn. Dat zo’n 1.200 psychiaters aan deze twee actiedagen meedoen, geeft wel aan dat ze zich absoluut niet meer serieus genomen voelen.”

Twee actiedagen achter elkaar

Psychiaters doen tijdens de actiedagen in principe niets, tenzij er spoedeisende zaken zijn. “Acute hulp wordt vanzelfsprekend direct geboden, net als altijd in het weekend”, zegt Van den Brekel. Een lichtpuntje is volgens haar wel dat er beweging is bij een aantal werkgevers in de ggz. “We horen van psychiaters dat sommige werkgevers bereid zijn om over een oplossing mee te denken, dus we begrijpen niet waarom GGZ Nederland maar blijft volhouden dat er geen geld is. Ze heeft haar leden destijds nota bene zelf geadviseerd om geld te reserveren voor een teruggave. Voor ons is dit echt een principekwestie. Een goede werkgever draagt bij aan het pensioen van zijn werknemers. Wij zien geen enkele reden waarom ggz-instellingen dat niet zouden doen.”

Meer weten? Op www.pensioenopgroen.nl staat een overzicht van de instellingen waar op 28 en 29 maart actie wordt gevoerd.