Psychiaters gaan opnieuw actievoeren

1 december 2016

Psychiaters voeren op 17 januari opnieuw een zondagsdienst, omdat GGZ Nederland blijft weigeren om met een oplossing te komen voor de pensioenaftopping. “Medisch specialisten in de ggz voelen zich niet serieus genomen; voor hen is de maat nu écht vol. GGZ Nederland is de enige in de zorgsector die haar werknemers in de kou laat staan”, aldus onderhandelaar José Klerks.

Werknemersorganisatie FBZ, de LAD en de Federatie Medisch Specialisten proberen al maanden tot een oplossing te komen met GGZ Nederland over de pensioenaftopping. Die houdt kort gezegd in dat werknemers met een bruto salaris van meer dan 100.000 sinds 1 januari 2015 een deel van hun pensioengeld moeten missen. GGZ Nederland houdt het werkgeversdeel van de pensioenpremie achter, terwijl het gaat om geld waar psychiaters recht op hebben. Ruim 1.250 psychiaters uit 37 instellingen deden op dinsdag 1 november daarom mee aan een zondagsdienst.

Ondanks deze actie is er nog steeds geen oplossing. Klerks begrijpt niet waarom GGZ Nederland niet bereid is tot een constructief gesprek. “Andere werkgevers in de zorg, zoals umc’s, gehandicaptenzorginstellingen en de Arbo Unie, hebben meteen een oplossing geboden en onlangs heeft ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen haar verantwoordelijkheid genomen. GGZ Nederland laat het echter afweten, waardoor psychiaters in de ggz op achterstand komen te staan.”

Op dinsdag 17 januari komen psychiaters daarom opnieuw in actie. Op dit moment inventariseren FBZ, de LAD en de Federatie hoeveel psychiaters meedoen aan een tweede zondagsdienst. Klerks benadrukt dat de actiebereidheid groot is. “Dit gaat niet om geld, maar om het principe dat werkgevers en werknemers samen bijdragen aan een goed pensioen. Psychiaters laten het niet over hun kant gaan dat werkgevers het op dit punt laten afweten.”

Meer weten over de vorige actie? Kijk dan op www.pensioenopgroen.nl.