Politiek moet landelijk EPD snel regelen

24 februari 2017

De politiek moet landelijke uitwisseling van medische gegevens eindelijk gaan regelen in een elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat zou de zorg zo veel veiliger en doelmatiger maken, zegt algemeen voorzitter Marcel Daniëls in een interview met Zorgvisie.

Het is onvoorstelbaar dat Nederland de uitwisseling van medische gegevens nog steeds niet goed heeft geregeld in een landelijk EPD, zegt Marcel Daniëls in een interview dat vrijdag 24 februari verschijnt in Zorgvisie Magazine. Een landelijk EPD zou de zorg zoveel veiliger en doelmatiger maken: minder dubbele diagnostiek, minder onnodige administratie, medische gegevens die gekoppeld kunnen worden en artsen die beter met elkaar en met patiënten communiceren.

“Als artsen medische gegevens uit een elektronisch patiëntendossier kunnen trekken, hoeven ze niet meer te gissen naar wat een collega zou hebben bedoeld. Mijn patiënten begrijpen niet waarom ik niet bij de medische gegevens kan van hun huisarts of specialist uit een ander ziekenhuis. Ze zijn verbaasd dat die informatie niet goed kan worden gedeeld. Ik heb de indruk dat de individuele patiënt in mijn spreekkamer veel minder wordt getriggerd door privacy dan politici in de Eerste Kamer en beleidsmakers.”

Privacy

Op de vraag dat de zorg toch regelmatig wordt opgeschrikt door datalekken, waardoor medische gegevens op straat komen te liggen, antwoordt Daniëls: “Die zorgen zijn terecht, maar dat was vroeger niet anders. Toen we alleen nog papieren dossiers hadden, waren er discussies over mensen die zonder toestemming een dossier zouden doorbladeren. De ICT-deskundigen moeten de privacy goed regelen. Maar er zullen altijd risico’s zijn. In onze optiek wegen die op tegen de enorme voordelen voor de veiligheid van zorg. Wij doen een oproep aan de politiek om dit te gaan regelen, want we lopen in Europa achter. Andere landen, zoals Denemarken en Estland, hebben al lang een nationaal digitaal patiëntendossier.”

Het gehele interview met Marcel Daniëls is te lezen in Zorgvisie Magazine.