Oordoppenautomaat in wachtkamer KNO-arts

5 februari 2018

KNO-artsen zien dagelijks patiënten met tinnitus, oftewel oorsuizen. Dit symptoom is dikwijls een gevolg van gehoorschade door lawaai of harde muziek. Ieder jaar wordt in de Week van het Oorsuizen extra aandacht besteed aan deze klacht waar naar schatting 1 tot 2 miljoen Nederlanders last van hebben. Dat tinnitus in veel gevallen te voorkómen is door preventie van gehoorschade door harde muziek wordt al jaren door KNO-artsen verkondigd.

De Week van het Oorsuizen (5-11 februari) is dit jaar het startpunt voor een landelijke actie waarbij een aantal KNO-artsen in de wachtkamer van hun ziekenhuis een oordoppenautomaat plaatst. Patiënten kunnen laagdrempelig oordoppen aanschaffen die gehoor beschermend werken. Op deze manier tonen KNO-artsen maatschappelijke betrokkenheid door dagelijks patiënten bewust te maken van preventieve maatregelen om gehoorschade door harde muziek tegen te gaan. Een coachende rol op het gebied van gezondheid en gedrag, zoals ook beschreven staat in de toekomstvisie Medisch Specialist 2025. 

De KNO-afdeling van het Bredase Amphia Ziekenhuis raadt carnavalsvierders op ludieke wijze aan hun gehoor te beschermen door Prins Amphoor van het Amphia oordopjes aan te meten.