OMS pleit voor meer houvast voor patiënten bij kiezen van dokter

11 april 2014

Patiënten moeten in de toekomst op basis van een palet van kwaliteitscijfers zelf kunnen kiezen waar en door wie zij het liefste behandeld willen worden. Eén cijfer per ziekenhuis of medisch specialist heeft weinig zin. Dat stelt Marcel Daniëls, bestuurder van de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en tevens werkzaam als cardioloog in een interview met dagblad Trouw op vrijdag 11 april 2014. ‘Wij denken dat je toe moet naar een palet van cijfers, waar patiënten uit kunnen halen wat ze belangrijk vinden. Enigszins vergelijkbaar met de testscores van de Consumentenbond. Die zet bijvoorbeeld wasmachines onder elkaar en wie dan een groot belang hecht aan een frontlader, kijkt meteen naar dat aspect’, aldus Daniëls in Trouw.

Bezorgd

De OMS gaf het interview met het oog op de publicatie van de nieuwste praktijkvariatiecijfers van Zorgverzekeraars Nederland, eerder deze week. De OMS is een groot voorstander van meer transparantie in de zorg, maar is tegelijk bezorgd over de verspreiding van betekenisloze gegevens en lijstjes waar patiënten weinig aan hebben. Of in het ergste geval een patiënt op het verkeerde been zet. Dit stelde de OMS in reactie op de ZN-cijfers over praktijkvariatie bij zes aandoeningen, waaronder: staar, carpaal tunnelsyndroom en heup- en knievervanging.

Geen norm

De OMS wijst erop dat de data van ZN zijn gebaseerd op declaratiegegevens uit 2011. Kortom: de cijfers zijn gedateerd en niet herleidbaar tot afzonderlijke zorgactiviteiten die de medisch specialist heeft verricht. Ook is er geen norm bepaald. Wat is bij welke aandoening nu de beste mate van praktijkvariatie? Wanneer is er sprake van onderbehandeling en wanneer van overbehandeling? Dit is nu nog niet duidelijk.

Betekenisvol en vergelijkbaar

Meer transparantie in de zorg moet een middel zijn om te komen tot betekenisvolle en vergelijkbare informatie voor patiënten en voor medisch specialisten onderling. Wanneer transparantie een doel op zichzelf wordt en informatie wordt gepubliceerd zonder duiding, zoals nu bij de cijfers van ZN, dreigen we het werkelijke doel voorbij te schieten. De OMS is verheugd dat ZN, na herhaaldelijke oproepen van medisch specialisten, nu in haar persbericht aangeeft dat er een gezamenlijke verdiepingsslag nodig is om de cijfers betekenisvol te maken. De OMS wil ook patiëntenorganisatie NPCF hierbij betrekken.