Minister loopt mee op afdeling cardiologie

6 maart 2018

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) was dinsdagochtend te gast op de afdeling cardiologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Op uitnodiging van algemeen voorzitter van de Federatie Marcel Daniëls kreeg de minister een kijkje in de keuken dat begon met het ochtendrapport waar cardiologen en arts-assistenten de patiënten bespraken. “Ik zag professionals aan het werk met grote aandacht en toewijding. Heel bijzonder om zo’n ochtendrapport mee te mogen maken, aldus Bruins.”

Marcel Daniëls, zelf cardioloog en opleider in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, liet de minister tijdens het ochtendrapport en het bezoek aan de polikliniek onder andere zien hoe belangrijk het is dat epd’s gekoppeld worden: “Medisch specialisten hebben niet altijd voldoende toegang tot de gegevens die van een patiënt beschikbaar zijn. Zoals te zien was bij het ochtendrapport, hadden we geen toegang tot de gegevens van een patiënt die uit een ander ziekenhuis overkwam.” Bruins reageerde daarop: “Je mag ervan uit gaan dat dokters onderling en andere zorgprofessionals zoals de huisarts toegang hebben tot dezelfde informatie. Dat is niet altijd het geval. Daar is nog werk te verzetten”.

Een goed gesprek

Tijdens het ochtendrapport kwamen naar aanleiding van casuïstiek onder andere de dilemma’s rond het reanimatiebeleid naar voren, en werden ecg’s en acute Dotterbehandelingen besproken. Bruins was onder de indruk van de wijze waarop dit plaatsvond: “De gesprekken onderling lieten zien dat er gezamenlijk beleid gemaakt wordt en dat is een mooi leermoment  voor aios.” Na het ochtendrapport woonde Bruins een deel van het spreekuur bij met Daniëls. Bruins: “Door goed te luisteren naar elkaar en samen een goed gesprek te voeren kwam er een gelijkwaardigheid tot stand tussen arts en patiënt. Dat maakt het gesprek plezierig en open. Het biedt ruimte om samen te kiezen voor de beste behandeling voor de patiënt.”