Medisch specialisten uiten zorgen over inkoopbeleid zorgverzekeraars

4 september 2014

In een brief aan Zorgverzekeraars Nederland uit de Orde van Medisch Specialisten (OMS) haar zorgen over het inkoopbeleid van zorgverzekeraars. Aanleiding hiervoor is het eigenhandig verhogen van volumenormen door zorgverzekeraars voor bepaalde aandoeningen.

Het verhogen van volumenormen zonder te letten op andere kwaliteitscriteria, zoals bijvoorbeeld werken in multidisciplinaire teams, kan negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van zorg. De OMS wijst bovendien op het feit dat individuele zorgverzekeraars verschillende volumenormen hanteren voor dezelfde aandoeningen. Dit schept onduidelijkheid voor de patiƫnt en leidt tot een onwerkbare situatie voor zorgaanbieders.

Ook staat de samenhang van zorg binnen het ziekenhuis op het spel. Als bijvoorbeeld de behandeling van borstkanker vanwege hogere volumecriteria, zonder te letten op andere aspecten van kwaliteit, niet meer ingekocht wordt, kan dit gevolgen hebben voor de behandeling van huidkanker. Dit komt doordat een deel van de behandeling, namelijk de zogenaamde schildwachtklier procedure, voor beide aandoeningen hetzelfde is. Het ziekenhuis is geen kaartenhuis waar ongestraft een kaart uitgetrokken kan worden.

In aanloop naar het debat vanmiddag in de Tweede Kamer over de zorgverzekeringswet is deze brief ook aan Kamerleden gestuurd