Medisch specialisten: onderzoek naar effectiviteit van behandelingen hard nodig

2 januari 2015

Het belang van medische zorgevaluatie stond vandaag centraal in de uitzending van EenVandaag. Uit onderzoek onder ruim 2000 medisch specialisten blijkt dat 61 procent van hen in minstens een kwart van de gevallen niet weet welke behandeling de beste is voor de patiënt. 

Bij verschillende aandoeningen kan een medisch specialist kiezen uit diverse behandelopties, maar is onduidelijk welke behandeling het meest effectief is. Zeven onderzoeken zijn al van start gegaan, maar op termijn gaat het in totaal om 35 onderzoeken. Met als doel: de beste behandeling voor de patiënt en daarnaast kostenbesparingen. Het grootschalige onderzoek maakt deel uit van de campagne Verstandig Kiezen van de Federatie Medisch Specialisten en ZonMw.

Investeren in zorgevaluatie

Medisch specialisten investeerden zelf al 1 miljoen euro in medische zorgevaluatie en onlangs heeft het ministerie van VWS tijdens de begrotingsbehandeling 1 miljoen euro extra toegezegd. Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt dat een derde van de medisch specialisten vindt dat ook de zorgverzekeraars mee moeten betalen aan zorgevaluatie.

In de uitzending van EenVandaag reageren Frank de Grave, Rudolf Poolman (orthopedisch chirurg) en André Rouvoet.