Medisch specialisten: de maat is vol

21 april 2016

“De maat is vol”. Dat zeggen de bijna 300 medisch specialisten in dienstverband die op 20 april aanwezig waren op een bijeenkomst over pensioenaftopping. De Federatie Medisch Specialisten en de LAD organiseerden de bijeenkomst. Al snel bleek dat de centrale vraag niet was óf medisch specialisten de druk verder op wilden voeren bij hun werkgever, maar hóe.

Het merendeel van de ziekenhuisbesturen houdt een deel van de werkgeverspremie van het pensioen achter, terwijl dit onderdeel is van de arbeidsvoorwaarden van een medisch specialist. “Het is een principekwestie”, zegt kinderarts en bestuurder van de Federatie Léon Winkel. “Werkgevers kunnen niet zomaar een deel van het loon van dokters in hun eigen zak steken.” De actiebereidheid van de medisch specialisten groeit met de dag. Inmiddels worden er in een aantal ziekenhuizen acties gevoerd in de vorm van het stilleggen van bepaalde werkoverleggen. Dit heeft geen gevolgen voor de patiëntenzorg, maar de werkgevers hebben er wel last van. Inmiddels hebben acties ertoe geleid dat 10 ziekenhuizen overstag zijn gegaan en het pensioengeld alsnog (deels) teruggeven.

100%

De Federatie en de LAD nemen echter geen genoegen met minder dan 100%. Het merendeel van de medisch specialisten die gisteren aanwezig waren, gaf aan dat ze in hun eigen ziekenhuis acties willen voeren om dit doel te bereiken. Het houden van een zondagsdienst op een doordeweekse dag wordt niet uitgesloten. “Een zondagsdienst in die zin dat patiënten en collega’s van medisch specialisten er zo min mogelijk last van hebben. Ons uitgangspunt is dat werkgevers dit voelen”, benadrukt onderhandelaar Jan Willem Le Febre.

Principe

De Federatie en de LAD vinden het schandalig dat de werkgevers in de media aangeven dat teruggave van de premie ten koste gaat van de patiëntenzorg en de salarissen van verpleegkundigen. “Hoe kan dat? Het is geld dat altijd al werd uitgegeven aan arbeidsvoorwaarden, het gaat niet om extra kosten. Daarnaast gaat het per ziekenhuis gemiddeld om een bedrag dat een fractie is van de ziekenhuisomzet, die miljoenen bedraagt”, licht Winkel toe. “Het gaat om het principe. Als werkgevers zo met ons omgaan en hiermee wegkomen, wat is dan de volgende stap?” De LAD en de Federatie zijn bang dat als de werkgevers hier nu mee wegkomen, de weg vrij komt om ook andere collega’s in het ziekenhuis, zoals verpleegkundigen, te duperen.

Lees meer over pensioen op onze website of op de pensioenpagina van de LAD