Marcel Daniëls in tweede uitzending Zembla over ziekenhuiscalamiteiten

1 maart 2016

Aanstaande woensdag 2 maart is er weer een uitzending van Zembla over ziekenhuiscalamiteiten, om 21.15 uur bij de VARA op NPO2. In de uitzending van Zembla zal ook Marcel Daniëls, cardioloog en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten, te zien zijn. Hij gaat in op calamiteiten, hoe deze te melden, de verantwoordelijkheid van de arts en de Raad van Bestuur hierin.

24 november 2015 was de eerste uitzending van Zembla over ziekenhuiscalamiteiten. Naar aanleiding daarvan publiceerde de Federatie het bericht dat alle calamiteiten gemeld moeten worden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, ook bij twijfel of iets een calamiteit is. Het niet melden van calamiteiten is vanuit medisch perspectief onverantwoord: men ontneemt anderen de mogelijkheid ergens van te leren en men ontneemt zichzelf de kans om herhaling te voorkomen door onderzoek naar wat er mis ging (of het nu wel of niet verwijtbaar is).

Als het niet melden voortkomt uit een cultuur waar men bang is voor de gevolgen van een melding, dan is dat een uiterst onwenselijke en zeer serieuze situatie. Een open cultuur en veilig opleidingsklimaat zijn daarom essentieel voor de kwaliteit van zorg.