Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen start herverdeling sarilumab in ziekenhuizen

Op dit moment is er nog steeds sprake van een ernstig tekort aan IL6-remmers (sarilumab en tocilizumab). Deze geneesmiddelen worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met reuma en bij ernstig zieke COVID-19 patiënten. Daarom coördineert het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) de herverdeling van de nog beschikbare voorraad sarilumab over de verschillende ziekenhuizen. Ook geldt er een aangepast behandeladvies voor patiënten met COVID-19.

De ziekenhuizen met nog een voorraad sarilumab moeten dit toepassen voor patiënten met COVID-19. Indien er in het ziekenhuis geen voorraad sarilumab meer is, dan is overgang naar tocilizumab 400 mg i.v. voor COVID-19 patiënten noodzakelijk. 

Het LCG doet regelmatig een uitvraag bij ziekenhuizen en leveranciers naar de voorraden. Aan de hand daarvan wordt het behandeladvies aangepast en volgt communicatie aan de hand van een alert via de ziekenhuisapothekers en via de betreffende wetenschappelijke verenigingen. Met het behandeladvies wordt zo goed mogelijk invulling gegeven aan het beschikbaar houden van IL6-remmers voor alle patiënten. Het behandeladvies wordt opgesteld door het LCG, na raadpleging van de commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen, aangevuld met vertegenwoordiging vanuit de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie, de SWAB en het Expertiseteam behandeling COVID-19 van de Federatie Medisch Specialisten. 

Lees hier het volledige behandeladvies