Laat uw pensioen niet liggen

2 maart 2016

Tienduizenden euro’s aan pensioengeld: dat kunnen medisch specialisten in de ggz mislopen als compensatie van de pensioenaftopping niet wordt geregeld. De Federatie Medisch Specialisten en de LAD vinden dat niet acceptabel, en willen op woensdagavond 9 maart aanstaande samen met hen kijken hoe dit kan worden voorkomen.

Bent u psychiater in dienstverband en valt u onder de Cao GGZ? Zorg dan dat u deze bijeenkomst (Domus Medica, Utrecht) niet mist en meld u vandaag nog aan. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur. Vanaf 18.30 uur bent u welkom voor een broodje.

Gevolgen pensioenaftopping

Wat zijn nou eigenlijk de gevolgen van de pensioenaftopping? Een kort voorbeeld: Bianca is een psychiater van 42 jaar en verdient ca. 117.000 euro bruto. Op grond van de huidige wetgeving werkt zij door tot haar 67ste. Omdat ze wordt afgetopt op 100.000 euro, mist ze jaarlijks gedurende 25 jaar pensioenopbouw over 17.000 euro. De werkgever zou daar tot voor kort 11,75% premie over hebben betaald, dus over 25 jaar mist ze ruim 50.000 euro bruto aan niet-ingelegde pensioenpremie (in dit voorbeeld is geen rekening gehouden met indexering).

Uw hulp nodig

Een flink bedrag, dat niet zomaar in werkgeverszak kan blijven. GGZ Nederland heeft echter aangegeven niet te willen overgaan tot compensatie, omdat dat juridisch en financieel niet haalbaar zou zijn. Onzin, vinden de Federatie en de LAD; in andere sectoren is compensatie immers ook gewoon geregeld. De Federatie en de LAD zullen het onderwerp daarom blijvend op tafel leggen, maar daar is wel de hulp van psychiaters zelf bij nodig. Alle werkgevers van ggz-instellingen samen vormen GGZ Nederland, en dus is het belangrijk dat de druk lokaal wordt opgevoerd. Hoe? Dat komt aan de orde tijdens de bijeenkomst op 9 maart.