Kans op incontinentie lager in ziekenhuizen die meer prostaatverwijderingen uitvoeren

10 april 2018

Urine-incontinentie is een van de meest voorkomende en hinderlijke neveneffecten van een prostaatverwijdering voor prostaatkanker. De kans op incontinentie neemt af wanneer ziekenhuizen minimaal 100 patiënten opereren. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek door de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onder ruim 1800 patiënten.

‘Hoe vaak incontinentie na radicale prostatectomie? Incidentie bepaald op basis van declaratie incontinentiemateriaal’ is vandaag gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Niet eerder is in Nederland voor een dergelijk groot aantal patiënten de relatie tussen incontinentie en prostaatverwijdering onderzocht.

Peter Mulders, voorzitter van de NVU: "Binnen de NVU heeft het registreren en verbeteren van kwaliteit van zorg ook de hoogste prioriteit. Als blijkt dat door meer prostaatoperaties te verrichten de kans op incontinentie kan verminderen, moeten we dat als urologen organiseren. Daar heeft de patiënt tenslotte baat bij."

De NVU is een van de 32 wetenschappelijke verenigingen die samen de Federatie Medisch Specialisten vormen.