Inspirerend eerste Federatiecongres

15 maart 2017

Ruim 800 mensen bezochten op dinsdag 14 maart 2017 in congrescentrum 1931 in Den Bosch het eerste Federatiecongres ‘Medisch Specialist 2025’. De Federatie Medisch Specialisten presenteerde aan medisch specialisten, aios en andere professionals in de zorg haar visie op de toekomst. Door samenwerken en gerechtvaardigd vertrouwen hoopt de Federatie samen met de wetenschappelijke verenigingen de ambitie van medisch specialisten waar te maken: In 2025 behoort de Nederlandse medisch-specialistische zorg aantoonbaar tot de meest innovatieve, doelmatige en kwalitatief beste zorg ter wereld.

Het congres startte met het pleidooi van algemeen voorzitter Marcel Daniëls voor rust in de zorgsector. In een interview op Radio 1 herhaalde hij deze woorden en lichtte hij toe waarom dat vooral voor de kwaliteit van de zorg belangrijk is. Chirurg Huib Cense – door dagvoorzitter en Buitenhof-presentatrice Marcia Luyten ‘de geestesvader van het visiedocument’ genoemd, zei in zijn speech dat medisch specialisten samen kleine stapjes kunnen nemen om de grote ambitie voor de toekomst waar te maken. Minister Schippers lichtte in haar speech toe wat zij de afgelopen jaren heeft bereikt, en welke politieke ambities er volgens haar nog in het verschiet liggen als het gaat om de medisch-specialistische zorg. Daarna volgde er een paneldiscussie met Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland, Jan Kimpen van Philips en gynaecologe Carina Hilders, die het visiedocument 2015 schreef.

Na de plenaire sessies volgden de deelnemers workshops over onder andere innovatie in de zorg, netwerkgeneeskunde, patiëntveiligheid, de art-patiënt relatie, preventie en ‘professional performance’. Zo was er een sessie met cabaretier Jaap Bressers die vanuit zijn rol als patiënt een pleidooi hield over het belang van echte aandacht voor de patiënt en met arts Machteld Hubert over een nieuwe definitie over gezondheid. Het congres werd afgesloten met de feestelijke uitreiking van de eerste Wetenschaps- en Innovatieprijs door juryvoorzitter Jeroen Geurts. De MR CLEAN studie, een gezamenlijk onderzoek van neurologen en radiologen naar een nieuwe behandeling voor het acute herseninfarct, is uitgeroepen tot winnaar. 

Bekijk het sfeerverslag en alle foto’s