Helpen sancties als het om patiëntveiligheid gaat?

5 oktober 2012

Helpt het om een medisch specialist te straffen die de regels rond patiëntveiligheid niet goed naleeft? En zijn de verantwoordelijkheden wel duidelijk binnen het ziekenhuis als het om veiligheid gaat? Wanneer bent u verantwoordelijk als medisch specialist,  wanneer ligt de verantwoordelijkheid voor veiligheid bij de raad van bestuur of management?

Deze en andere prikkelende stellingen komen aan bod tijdens het slotcongres van het VMS Veiligheidsprogramma op 15 november in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Vijf jaar lang is er in 93 ziekenhuizen systematisch gewerkt aan patiëntveiligheid. Wat heeft dat opgeleverd en welke stappen moeten ook na 2012 nog worden gezet om ziekenhuizen echt patiëntveilig te laten zijn?

In de plenaire sessies is astronaut André Kuipers een van de sprekers. Tijdens zijn ruimtereis was er sprake van veiligheidsmanagement op, letterlijk, het hoogste niveau. Hij trekt vergelijkingen tussen de ruimtevaart en de medische praktijk. Wat kunnen medisch specialisten en verpleegkundigen daarvan leren? Na afloop van zijn lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Patiënt partner in veiligheid

Medisch specialisten en verpleegkundigen hebben de laatste jaren veel gedaan om veiliger te werken. De rol van de patiënt daarbij is onderbelicht. Wat kan een patiënt doen om u als medisch specialist te helpen veilig te werken? Hoe wordt de patiënt meer een partner in veiligheid zonder zelf verantwoordelijk te worden voor veiligheid?

Op het slotcongres wordt een speciale uitgave voor patiënten gelanceerd die patiënten uitnodigt met praktische handvatten om partner te zijn van medisch specialisten en verpleegkundigen als het om veilige zorg gaat.

Nationale Patiëntveiligheid Award 2012

Tijdens het slotcongres wordt voor de vijfde keer de Nationale Patiëntveiligheid Award uitgereikt aan het best bewezen initiatief op het gebied van patiëntveiligheid. Vorig jaar won het Albert Schweitzer Ziekenhuis met de inzending “Mortaliteit als motor voor kwaliteitsverbetering”.  Vanaf maandag 8 oktober kan iedereen stemmen op één van de 3 genomineerden.

Accreditatie en inschrijving

Het congres is geaccrediteerd met 5 punten voor medisch specialisten en verpleegkundigen.