Frank de Grave: Huidige financiering van de zorg is suboptimaal

16 augustus 2016

“Wat ik belangrijk vind is dat de stem van de dokter goed wordt gehoord naast al die andere partijen in de zorg. Dat is door deze nieuwe structuur beter georganiseerd,” zei voorzitter Frank de Grave vandaag op BNR nieuwsradio over de samenwerking van alle specialisten binnen de Federatie Medisch Specialisten. Ook gaf hij de politiek mee om niet allerlei nieuwe dingen over de zorgprofessionals heen te storten en pleitte hij voor rust aan het front.

De Grave zei verder in het radio-interview dat de huidige financiering van de zorg op basis van verrichtingen 'suboptimaal' is. Beter zou het zijn om te financieren op basis van gezondheidswinst. Enige probleem: gezondheidswinst is vooralsnog niet goed te meten.

Welk systeem je ook hanteert voor de financiering, doelmatigheid is het toverwoord om de zorgkosten in toom te houden, meent De Grave. Al moet dat niet de primaire taak van een dokter zijn. “De zorgverzekeraar en de overheid zijn van de premie, maar de dokter moet zo goed mogelijk patiënten helpen. We willen dat iedereen in Nederland - ongeacht inkomen - hele goede zorg kan krijgen. Dan moet het wel betaalbaar blijven, dus, zoals een medebestuurder zei: 'Doelmatig besteden van een euro is wel een kwaliteitskenmerk voor dokters'.”

Zorgverzekeraars

De Grave ging ook in op de rol van de zorgverzekeraars: “Daar hebben we wel wat armpjes mee gedrukt. Zij vonden zichzelf de regisseur die alles moet bepalen. Daar heb ik samen met de medisch specialisten en de patiënten stelling tegen genomen. Die zorgverzekeraars hebben we wel een stukje teruggedrukt. Ze gaan over uw en mijn premie, maar het moet niet zo zijn dat  zorgverzekeraars gaan voorschrijven hoe het in de spreekkamer moet,” aldus De Grave.