Eigen onderzoek Orde wijst kleinere omzetstijging aan

15 december 2011

Op grond van onderzoek, uitgevoerd door Mazars in opdracht van de Orde van Medisch Specialisten, naar de omzetontwikkeling van de medisch specialisten in 2008 zijn voorlopige cijfers geleverd die wijzen op een totale omzetstijging van ongeveer 9%. Indien de ondersteunende specialismen, zoals radiologen en medisch microbiologen, hierbuiten worden gelaten dan resteert een gemiddelde stijging van 0 – 1% bij de overige specialismen. Deze gegevens zijn gebaseerd op de omzetgegevens van 33 van de 84 ziekenhuizen in Nederland.

Bovengenoemde stijging bij de ondersteunende specialismen kan mede worden verklaard door de ondersteunerscompensatiefactor in het DBC- systeem. Uit recent onderzoek van DBC-Onderhoud blijkt dat de compensatiefactor bij menig ondersteunend specialisme neerwaarts zal worden bijgesteld.

De Orde stelt zich op het standpunt dat het noodzakelijk blijft een herijking van het DBC-systeem door te zetten en daar ook een nieuw onderzoek naar de normtijden voor de werkzaamheden van de medisch specialist in te betrekken.

Links en downloads