Eén website voor alle opleidingsvragen

8 december 2016

Aios opleiden, dat is een vak apart. En daarbij kunt u als opleider tegen veel vragen aanlopen. Hoe maak ik de vorderingen van een aios objectief meetbaar? Hoe geef ik een onderwerp als medisch leiderschap handen en voeten in de dagelijkse praktijk? Wat moet ik doen als mijn aios vindt dat hij vrijstelling verdient, maar ik het daar niet mee eens ben?

Er is nu een plek waar u een antwoord vindt op deze en vele andere opleidings-gerelateerde vragen: de nieuwe website medischevervolgopleidingen.nl. Deze werd vandaag gepresenteerd tijdens het door de Federatie georganiseerde MMV-congres.

De nieuwe website biedt met name aios en opleiders informatie over een breed scala aan opleidingsonderwerpen. Van opleidingsplan tot bedrijfsvoering, van wet- en regelgeving tot competentiegericht opleiden in de dagelijkse praktijk.

Per onderwerp vindt u een heldere uitleg en links naar websites van organisaties die een rol hebben in opleiding, zoals CGS, RGS, NFU, STZ en diverse opleidende instellingen. Heeft u behoefte aan handvatten voor uw dagelijkse praktijk? Dan kunt u gebruik maken van een groot aantal handreikingen, checklists, filmpjes en ander ondersteuningsmateriaal. U vindt er alles om ook uw opleidingsgroep mee te nemen in de ontwikkelingen in de opleiding. Ook kunt u leren van de ervaringen van uw collega’s. Op de website zijn diverse praktijkverhalen te vinden en bij veel onderwerpen kunt u contact opnemen met een collega-opleider die hier ervaring mee opgedaan heeft.

Toegankelijk maken

De website vervangt onder andere de oude MMV-website en de MMV-toolkit. Deze websites kwamen voort uit het KNMG-project Modernisering Medische Vervolgopleidingen (MMV). Toen de subsidie voor dit project vorig jaar afliep, vond de Federatie de opbrengsten van dit project beschikbaar moeten blijven. Daarom hebben we de MMV-materialen via de nieuwe website toegankelijk gemaakt. Ook alle informatie en producten die de afgelopen jaren vanuit het Federatieproject Individualisering Opleidingsduur (RIO) ontwikkeld zijn, hebben hier een plaats gekregen. Verder klikt u eenvoudig door naar de Opleidingsetalage.

Opleiden is vooruitzien

De nieuwe website werd vandaag gepresenteerd tijdens het MMV-congres ‘Opleiden is vooruitzien. Het is voor het eerst dat de Federatie dit congres organiseert. Voorheen werd ook dit gedaan door het MMV-project.

Een uitgebreide terugkoppeling van het congres met de presentaties van diverse workshops is volgende week te vinden op de website www.medischevervolgopleidingen.nl