Donorweek van start

12 oktober 2015

De Donorweek is dit jaar van maandag 12 tot en met zondag 18 oktober 2015. De Transplantatie Stichting en haar partners, vragen in deze week middels de campagne ‘Nederland zegt ja’ op allerlei manieren aandacht voor orgaan- en weefseldonatie. Een belangrijk doel is mensen te stimuleren hun keuze - Donor Ja of Nee - vast te leggen in het Donorregister. Dit jaar is de insteek van de donorweek persoonlijker dan andere jaren. Mensen die zelf donor wilden worden maar uiteindelijk ontvanger werden staan centraal.

Niet wegkijken

"Wie zelf in die situatie zit en graag een orgaan zou ontvangen, kan niet wegkijken" aldus minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Haar ministerie is mede-initiatiefnemer. "De vraag 'word jij ook donor?' is niet vrijblijvend, het antwoord ook niet." Meerdere ziekenhuizen nemen dit jaar actief deel aan de Nationale Donorweek. Mensen kunnen zich deze week in meerdere ziekenhuizen als donor laten registreren, er zijn informatieavonden en patiënten die organen hebben ontvangen geven samen met ziekenhuismedewerkers antwoord op vragen over orgaandonatie.
Momenteel staat een op de vier Nederlanders van achttien jaar of ouder (26 procent) als donor geregistreerd. Tegelijk zegt ruim de helft van de volwassenen (57 procent) bereid te zijn om na zijn of haar dood eigen weefsels of organen beschikbaar te stellen. Negen van de tien mensen (88 procent) zouden een orgaan willen ontvangen, als dat nodig is. De cijfers komen uit een representatief onderzoek onder ruim 1000 mensen.