Doe ook mee met ‘Laat dokters dokteren’

23 juli 2018

“Ons EPD is nu vooral gericht op logistiek, en op besparing van formulieren en secretaresses en niet op goede dossiervoering.” Dit is een van de vele inzendingen die de Federatie heeft binnengekregen van onzinnige administratie die zij op www.laatdoktersdokteren.nl publiceert. Ondanks de eerste stappen tot schrappen en verbeteren door de zorgsector, viert de frustratie nog steeds hoogtij. Zolang deze bestaat zal de Federatie, naast het werken aan duurzame oplossingen om administratielast te verminderen, de druk blijven opvoeren door de frustratie van de werkvloer zichtbaar te maken. Doe daarom ook mee met ‘Laat dokters dokteren’ en stuur uw ervaringen in.

Dat administratielast in de medisch-specialistische zorg minder kan en moet, blijkt ook uit het actieplan (Ont)Regel de Zorg van VWS. Het actieplan brengt de afspraken over het verminderen van de administratielast uit de onderhandelingsakkoorden medisch-specialistische zorg en GGZ en de schrapbijeenkomsten in het kader van (Ont)Regel de Zorg bij elkaar voor de hele medisch-specialistische sector. Voorbeelden hiervan zijn het terugdringen van de stapeling van kwaliteitskeurmerken en het beperken van afvinklijstjes in het EPD en orders via het ICT-systeem. Van de Federatie mag VWS een nog stevigere rol pakken in het verminderen van de administratielast, vooral als het gaat om de EPD/ICT-problematiek.

Meer tijd voor de patiënt

De Federatie zet in op minimaal de helft minder administratielast; van 2 dagen naar 1 dag. Dit kunnen medisch specialisten niet alleen. Op een aantal punten kunnen zij dat wel. De Federatie en haar leden werken aan het verminderen van onnodige administratielast bij opleidingsvisitatie en kwaliteitsvisitatie, met name waar het dubbel werk betreft, en aan het terugbrengen van de omvang van de kwaliteitsregistraties en -indicatoren.

Help mee de administratielast te verminderen

Blijf uw ervaringen inzenden naar laatdoktersdokteren@demedischspecialist.nl 

Alvast de ervaringen van uw collega’s en patiënten lezen? We publiceren regelmatige nieuwe verhalen op www.laatdoktersdokteren.nl