Dinsdag 21 juni zondagsdienst

24 mei 2016

Medisch specialisten in dienstverband, ziekenhuisapothekers, SEH-artsen en klinisch chemici/fysici gaan de druk in hun ziekenhuis verder opvoeren, om ervoor te zorgen dat ze de werkgeverspremie die bestemd is voor hun pensioen terug krijgen. In 35 ziekenhuizen/revalidatiecentra worden al voorbereidingen getroffen voor een patiëntvriendelijke zondagsdienst op dinsdag 21 juni.

Sinds 1 januari 2015 kunnen werknemers over het salaris boven € 100.000 niet langer onder fiscaal gunstige voorwaarden pensioen opbouwen. Werkgevers betalen mee aan het pensioen van werknemers en het merendeel van de ziekenhuisbesturen steekt een deel van de werkgeverspremie nu in eigen zak.  “Onacceptabel”, zegt Léon Winkel, kinderarts en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten. “Pensioen is onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Werkgevers kunnen dat geld niet zomaar afpakken.”

“Niet serieus genomen”

De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD), werknemersorganisatie FBZ en de Federatie Medisch Specialisten hebben er vorig jaar alles aan gedaan om tot een oplossing te komen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De NVZ wil echter niet verdergaan dan een teruggave van 53%, terwijl veel andere werkgevers wel gewoon 100% teruggeven. “Veel dokters voelen zich niet serieus genomen”, zegt Winkel. “Als werkgevers zo met ons omgaan, wat is dan de volgende stap? Als we dit nu niet goed regelen, staan we nergens als de pensioenaftoppingsgrens in de toekomst verder omlaag gaat en ook andere collega’s worden geraakt. We vragen bovendien niet méér dan waar we recht op hebben. Het is dus niet zo dat andere functiegroepen de dupe worden, en het gaat voor ziekenhuizen maar om een fractie van hun ziekenhuisomzet.”

Ledenraadpleging

De afgelopen maanden hebben veel medisch specialisten en andere zorgprofessionals geprobeerd om met hun eigen raad van bestuur tot een oplossing te komen. In een kleine tien ziekenhuizen hebben werkgevers intussen goed werkgeverschap getoond: zij betalen 100% terug. In acht ziekenhuizen waar de gesprekken tot niets hebben geleid, nemen medisch specialisten sinds april niet meer deel aan bepaalde overleggen. Om de druk verder op te voeren, wordt nu in veel ziekenhuizen een zondagsdienst voorbereid. Winkel: “Uit een ledenraadpleging is gebleken dat 90% dat een goed idee vindt. Niet omdat we graag actievoeren, maar omdat dit in onze ogen onvermijdelijk is nu we niet serieus worden genomen. Met arbeidsvoorwaarden kun je niet sollen.”

Patiëntvriendelijke zondagsdienst

Bij een zondagsdienst wordt op een doordeweekse dag gewerkt alsof het zondag is. Uiteraard gaan spoedopnames en opnames op de intensive care en de afdelingen kraam/couveuse, oncologie en hartbewaking wel gewoon door. Uitgangspunt is dat de patiënt er zo min mogelijk last van heeft, en dus worden er ook patiëntvriendelijke activiteiten gedaan deze dag. “We willen niet dat patiënten op 21 juni tevergeefs naar het ziekenhuis komen, dus afspraken worden zoveel mogelijk verzet en we zorgen voor voldoende bezetting. Waar het ons om gaat, is dat we de raden van bestuur laten zien dat het ons menens is”, besluit Winkel.

Meer informatie staat in de 10 vuistregels voor een succesvolle zondagsdienst. Op www.pensioenopgroen.nl staat een overzicht van de huidige status in de ziekenhuizen. Deze website wordt ingericht als ‘actiewebsite’.