Dermatologen komen met ‘Verstandige Keuzes’ bij spataderen en eczeem

23 juni 2015

Spataderen moeten alleen behandeld worden bij klachten. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) in haar lijst van ‘Verstandige Keuzes bij spataders en open been’. Behandeling wordt geadviseerd  bij grotere spataders met een diameter van ten minste 3 millimeter omdat de kans op lekken dan groot is. Er kan gekozen worden voor strippen (het operatief verwijderen van de ader) of thermische technieken (het dichtschroeien met hitte onder plaatselijke verdoving). Thermische technieken hebben sterk de voorkeur omdat deze patiëntvriendelijker zijn en minder kosten met zich meebrengen.

Meer dan 10% van de Nederlanders kampt  met spataders. Spataders ontstaan als aders uitzetten doordat de kleppen in de aders niet meer goed werken en het bloed gaat ‘lekken’. Om vast te stellen of er sprake is van spataders, adviseren de dermatologen duplexonderzoek te verrichten. Duplexonderzoek van de aders is een combinatie tussen echografie en het meten van de stroomsnelheid van het bloed in de vaten. Doppleronderzoek (met alleen geluidsgolven) wordt afgeraden omdat dit minder betrouwbaar is.

Onderzoek eczeem vaak overbodig

Daarnaast heeft de NVDV de ‘Verstandige Keuzes bij constitutioneel eczeem en galbulten’ gepubliceerd. Constitutioneel eczeem is een veel voorkomende huidaandoening  waarvan de oorzaak niet bekend is. Onderzoek naar een verklaring van verergeren van eczeem heeft vaak geen zin. Ook allergologisch onderzoek is vaak overbodig, stellen de dermatologen. Dit onderzoek is alleen nuttig bij acute allergische reacties van de luchtwegen of bij een reactie direct na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Vaak is een onderhoudsbehandeling met hormoonzalf zinvol om toename van het eczeem te voorkomen. Als het behandelplan goed gevolgd wordt, zullen bijwerkingen minder voorkomen. Ook bij galbulten die langer dan zes weken aanhouden, is de oorzaak van het ontstaan onbekend. Uitgebreid aanvullend onderzoek is niet op zijn plaats. Bloedonderzoek in de vorm van bloedbeeld en ontstekingswaarde (CRP) kan in specifieke gevallen zinvol zijn. Strenge diëten worden afgeraden volgens de dermatologen.

Verstandige Keuzes

De NVDV heeft deze twee ‘Verstandige Keuzes’ vandaag gepubliceerd. De bedoeling is dat specialisten aan de hand van deze verstandige keuzes het gesprek met hun patiënten aangaan over de nut en de noodzaak van deze behandelingen.

‘Verstandige Keuzes’ is een onderdeel van het programma ‘Verstandig Kiezen’ van de Federatie Medisch Specialisten en ZonMw. De bedoeling is dat specialisten het gesprek met hun patiënten aangaan over de nut en de noodzaak van specifieke behandelingen. Onder andere over refluxziekte, hernia, acute wond, radiologie, interne geneeskunde en urologie zijn Verstandige Keuzes ontwikkeld.