De patiënt centraal

12 juni 2017

“Als chirurg vond ik het een beetje lastig om holistisch te opereren, maar als je kijkt naar de besluiten die je neemt samen met een patiënt kan het wel weer heel goed.” Voorzitter van de Raad Kwaliteit en vice-voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten Huib Cense sprak maandagavond 12 juni in BNR Beter over wat het nu echt betekent als de patiënt in het midden van de organisatie komt te staan. Aanleiding is het visiedocument Medisch Specialist 2025.

Wat betekent het nu echt als de patiënt in het midden van de organisatie komt te staan? Hoe gaat dat eruit zien en gaan de zorgkosten daardoor niet de pan uitrijzen? De zorg moet rond de patiënt worden georganiseerd in plaats van rond de dokters. 

Onder leiding van Harmke Pijpers ging Cense in gesprek met Marcel Levi, voormalig bestuursvoorzitter van het AMC en bestuursvoorzitter van de University College London Hospitals, en Melvin Samsom, bestuursvoorzitter in het Karolinska Ziekenhuis in Zweden bij BNR Nieuwsradio. 

In Zweden heeft voormalig bestuursvoorzitter van het Radboudumc Melvin Samsom daar al een fikse reorganisatie doorgevoerd. Wat kunnen we hiervan leren en heeft ons Nederlandse zorgstelsel rigoreuze wijzigingen nodig om de zorg ook hier om de patiënt te organiseren?