Collega's in de media

Deze week kwamen collega’s in de media aan het woord over onder meer de nieuwe omikron-variant, het aantal zwangeren op de IC en nieuwe medicijnen die in ontwikkeling zijn voor COVID. We maakten een selectie. 

Speciale uitzending Frontberichten 
Frontberichten keert eenmalig terug met een speciale tv-uitzending gepresenteerd door Jeroen Pauw. Aanleiding zijn de hoge besmettingscijfers, oplopende ziekenhuisopnames en de druk op de zorg. In de uitzending vertellen zorgmedewerkers over hun werk. Onder andere intensivist Annemieke Dijkstra en longarts Wouter van Geffen komen aan het woord. 
Kijk Frontberichten 

Even ademhalen, dan weer rennen op de ic in Maastricht. ‘Als wij vol liggen, ligt heel Limburg vol’ 
Nederland komt de komende dagen gevaarlijk dicht bij zijn maximale ic-capaciteit. Het gaat ten koste van verpleegkundigen en patiënten, weten ze op afdeling D3. ‘Het is echt heavy.’ In Trouw deel 1 van een tweeluik vanuit het UMC in Maastricht. Naast de bestaande drie ic-afdelingen zijn er inmiddels twee nood-ic’s. De lege bedden zijn nodig voor nieuwe patiënten, die in de loop van maandag en dinsdag zullen komen. Andere Limburgse ziekenhuizen zitten al nagenoeg aan hun taks. ‘Wij moeten bufferen voor de omgeving. Als wij vol liggen, ligt Limburg vol,’ zegt intensivist Van der Horst. 
Lees het artikel in Trouw (inlog nodig)

Lachgas afgelopen jaren gevonden bij 1800 ongelukken met tientallen doden 
Er zijn de laatste jaren tientallen doden en gewonden gevallen bij verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was. Vaak onderschatten jongeren de gevaren. Barry Ruijter zegt namens de Nederlandse Vereniging voor Neurologie tegen RTL Nieuws: ‘Je gaat er waziger van zien, geluiden die worden vervormd en je hebt minder besef wat risico’s in het verkeer zijn. Ook wordt je reactie vermogen minder en je kunt zelf buiten bewustzijn raken. Een belangrijke misvatting is dat jongeren denken ‘de roes is kort’ dus kan ik daarna veilig in een auto stappen. We weten inmiddels dat het effect op concentratievermogen en reactiesnelheid uren kan blijven voortduren.’ 
Kijk RTL Nieuws 

De Publieke Tribune: Diagnose van de psychiatrie 
Eén op de drie psychiaters overweegt ermee te stoppen, omdat ze hun vak niet meer naar behoren kunnen uitoefenen. Bureaucratie, protocollen en werkdruk zitten in de weg. In deze uitzending van De Publieke Tribune een diagnose van de psychiatrie: Wat is er precies aan de hand? Tegen welke grenzen lopen psychiaters aan? Een gesprek over de kern van hun vak: kunnen zij hun patiënten genezen, of alleen behandelen? En behandel je als psychiater uiteindelijk ook altijd jezelf? Met psychiaters Menno Oosterhoff, Floortje Scheepers, Elnathan Prinsen en Liesbeth Vleugel. 
Luister de Publieke Tribune 

Hoe om te gaan met nieuwe Omikron-variant? 
Wetenschappers maken zich grote zorgen om de nieuwe Omikron-variant. Er is nog veel onzeker, maar volgens Moderna zijn de bestaande coronavaccins waarschijnlijk veel minder effectief. Dat roept de vraag op of extra maatregelen nodig zijn. Hoe kunnen we sturen op een variant die we nog niet goed kennen? En hoe gaan we in de toekomst om met dit soort onzekere factoren? In Dit is de Dag een gesprek erover met epidemioloog Alma Tostmann en arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans. 
Luister Dit is de Dag 

Kinderarts: ‘Leefgedrag kinderen wordt nog slechter als er niet kan worden gesport’ 
Weer voor een gesloten hek, weer niet kunnen bewegen met je team en al je vrienden. Dat kinderen vanwege de nieuwe coronaregels weer niet kunnen sporten, omdat veel georganiseerde sport voor tieners na 17.00 uur plaatsvindt, baart onderzoekers zorgen: ‘Verminderd beweeggedrag bij kinderen lijkt al te zijn ingesleten,’ zegt kinderarts Anita Vreugdenhil van het MUMC+ in Maastricht. ‘Ik verwacht dat het nu alleen maar slechter wordt.’ 
Lees het artikel in Trouw 

Psychiater Forugh Karimi: trauma's worden van generatie op generatie doorgegeven 
25 jaar oud en hoogzwanger was ze, toen ze in 1996 wegvluchtte uit Afghanistan. Inmiddels werkt Forugh Karimi als psychiater in Den Bosch en Eindhoven en is ze voorzitter van de afdeling voor transculturele psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Een gesprek over het toegankelijker maken van de geestelijke gezondheidszorg. 
Lees het artikel op Brainwash 

Wat als één verpleegkundige zes bedden moet bemensen? 
Tijdens de zoveelste coronagolf bericht verslaggever Jurriaan Nolles over de zorg, het werk en de drukte in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij volgt Dick Koning, afdelingshoofd van de intensive care. Drie weken geleden lagen hier nog vijf patiënten met corona, dat aantal is nu al verdubbeld. Koning loopt langs de patiënten, ze zijn tussen de 30 en 70 jaar. Hij bekijkt ze door de glazen schuifdeuren. Het piepende geluid van de beademingsapparatuur hoor je over de hele afdeling. 
Lees het artikel in het AD 

Verhalen van Spraakmakers: op de IC in het UMC Groningen 
Bedden zijn er op de IC genoeg, maar om deze actief te laten draaien zijn meer componenten nodig dan alleen het bed zelf. En als deze componenten er niet zijn, wordt pijnlijk duidelijk waarom de IC-capaciteit lager is dan voorheen, zag ook verslaggever Jesse Nijmeijer. 
Luister Spraakmakers 

Wat als je kind van 6 jaar al depressief is? ‘Pas op met kritiek’ 
Een dipje of toch echt een depressie? Niet alleen jongeren of volwassenen kunnen een stemmingsstoornis hebben, ook kinderen in de basisschoolleeftijd zijn soms depressief. Op tijd ingrijpen is van groot belang. Maar hoe? Van alle kinderen in de basisschoolleeftijd (6-12 jaar) heeft 0,5 à 2 procent een depressie, vertelt Manon Hillegers, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie bij het Erasmus MC Sophia. ‘Het gaat hierbij niet om een dagje je rot voelen, maar over een periode van meer dan twee weken een duidelijke verandering in gedrag.’ 
Lees het artikel in het AD 

Hoe Nederland te laat begon met de boostervaccins en dat tot vermijdbare doden leidde 
Weer is Nederland in Europa hekkensluiter bij het starten van een coronavaccinatiecampagne, deze keer met de boosters. Op de vraag of er door de trage campagne mensen zijn overleden die met een prik niet zouden zijn overleden, antwoordt hoogleraar Bleeker-Rovers in de Volkskrant: ‘Zonder enige twijfel, met name in de verpleeghuizen. Het is echt een te trage reactie op een ernstige situatie. Ik mis het besef dat de situatie niet pas urgent wordt als er mensen overlijden die niet hadden hoeven overlijden, of wanneer de ziekenhuizen overstromen. (..) Dat we de situatie waar we nu in zitten hoogstwaarschijnlijk hadden kunnen voorkomen, is voor mij als dokter moeilijk te begrijpen.’ 
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Hoe gevaarlijk is de omicron-variant? 
Een dag na de 38e persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge, doken Tijs van den Brink, Diederik Gommers en Marion Koopmans weer de digitale studio in voor een aflevering van Virusfeiten. Ze bespraken het nieuwe maatregelenpakket, de Omicron-variant uit Zuid-Afrika en twee onderzoeken. 
Luister de podcast Virusfeiten 

Elkerliek Ziekenhuis in Helmond ligt vol: 'We zien code zwart opdoemen' 
Van de 74 Nederlandse ziekenhuizen, wordt er in 25 geen planbare zorg meer verleend, blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Zorg Autoriteit. Een van de ziekenhuizen waar dit speelt is het Elkerliek in Helmond. Daar moeten op bijna afdelingen keuzes moeten worden gemaakt. Wie wel en wie niet wordt opgenomen. Nieuws en Co verslaggever Jeroen de Jager was daar te gast en liep mee over de afdelingen. Hij sprak met het personeel en met de 42-jarige Hugo die al bijna twee weken op de corona-afdeling ligt.   
Luister Nieuws en Co 

Pillen tegen corona zijn goed nieuws: ‘Kan druk op ziekenhuizen fors verminderen’ 
Medicijnen die gaan helpen de coronacrisis op te lossen, zijn in de maak. Er zijn nog beren op de weg, zoals de hoge kosten. ‘Je moet altijd oppassen om enkel op persberichten van farmaceutische bedrijven af te gaan,’ zegt internist-infectioloog Joost Wiersinga. 'Maar inderdaad, er lijken heel mooie middelen aan te komen.’ 
Lees het artikel in het AD 
Lees ook het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Steeds meer ongevaccineerde zwangere vrouwen belanden op IC 
Gynaecologen in Nederland slaan alarm omdat het aantal ongevaccineerde zwangeren dat op de intensive care belandt, stijgt. Die toename is duidelijk te zien in het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, waar sinds de zomer een verdubbeling is te zien van het aantal IC-opnames van zwangere vrouwen. Gynaecoloog Hans Duvekot heeft tot nu het leven van al deze vrouwen kunnen redden, maar het is in zijn ogen wachten op het eerste slachtoffer. Duvekot is niet alleen bezorgd over de lichamelijke impact op de aanstaande moeders, maar ook over de mentale gevolgen. ‘Ze liggen hier wekenlang op de beademing en dan kan het gebeuren dat we toch het kind met een keizersnede moeten halen. Terwijl de moeder nog in een kunstmatige coma ligt. De impact daarvan is enorm.’ 
Kijk Nieuwsuur 
Lees ook het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Rozemarijn van Bruchem-Visser en Stefan Haensel over fase 3 in de ziekenhuizen 
Door het hele land is de zorg in ziekenhuizen al afgeschaald. Bij een volgende fase moeten ziekenhuizen patiënten gaan selecteren: wie krijgt er voorrang boven wie? Voorzitter van de triagecommissie Rozemarijn van Bruchem-Visser van het Erasmus MC leidt de voorbereidingen hiervan. Uroloog Stefan Haensel vraagt begrip voor de keuzes bij code zwart. Bij Op1 vertellen ze hierover.  
Kijk Op1 

Marcel Levi weet wel hoe hij IC-verpleegkundigen zou motiveren 
Na vier jaar Londen is Marcel Levi terug in Nederland. Het coronabeleid vindt hij ‘heel gek.’ ‘Als de IC-capaciteit de bottleneck is waar de hele maatschappij door gegijzeld wordt, doe er dan wat aan.’ 
Lees het artikel in de NRC 

Dit vreest de zorg: de gitzwarte realiteit van ‘fase 3’ 
Code zwart hangt als een zwaard van Damocles boven de Nederlandse zorg. Uit de cijfers over de ziekenhuisbezetting blijkt: het doemscenario komt dichter- en dichterbij. Wat gebeurt er als het zover is? Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: officieel bestaat code zwart helemaal niet. ‘Het is een term die in de volksmond is ontstaan’, zegt Ilse van Stijn, voorzitter van de taskforce acute infectiologische bedreigingen van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. ‘Zorgprofessionals gebruiken ‘code zwart’ niet graag. Wij hebben het over fase 3. Dat is het moment dat we beginnen met triëren.’ 
Lees het artikel in de Volkskrant

Wat betekent fase 2D voor de ziekenhuizen? 
Demissionair minister Hugo de Jonge heeft officieel fase 2D afgekondigd voor de ziekenhuizen. Die moeten dan een groot deel van de planbare zorg afzeggen. Dat is de laatste fase voor de gevreesde Code Zwart. Robert Sie heeft meegeschreven aan het 'opschalingsplan ziekenhuizen Covid 19', waarin ook 2D staat. Hij is vice-voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten - en anesthesioloog in het Alrijne in ziekenhuis in Leiden. In NOS Met het Oog op Morgen geeft hij een toelichting bij deze fase. 
Luister Met het Oog op Morgen 

Wie krijgt het laatste bed? 
Ziekenhuizen schalen niet-coronazorg op de IC's steeds verder af. Met de huidige besmettingscijfers en een nauwelijks groeiende maximale IC-capaciteit lijkt het reëel dat 'code zwart' binnen een paar weken wordt bereikt. Dit sombere scenario - dat in de ziekenhuizen Fase 3 wordt genoemd - kan de minister van Volksgezondheid afkondigen als zo'n tachtig procent van de IC-capaciteit is benut en artsen moeten beslissen welke patiënt wel en welke patiënt geen IC-bed krijgt. Hoe werkt de triage in deze fase? Welke patiënten krijgen voorrang? Nieuwsuur spreekt erover met internisten. 
Kijk Nieuwsuur 

Speciale telefoonlijn voor mensen die twijfelen over coronavaccin 
Wie twijfelt over het nemen van een coronavaccinatie kan met een speciale telefoonlijn bellen. Het Erasmus MC in Rotterdam opent in samenwerking met huisartsen de Vaccinatie Twijfel Telefoon. Sommige mensen twijfelen over het nemen van een coronavaccin, bijvoorbeeld vanwege medische redenen. Vooral zwangeren, mensen met een kinderwens, allergie of auto-immuunziekte hebben veel vragen over bijwerkingen van de vaccins. Bovendien wordt er ‘veel foute informatie’ verspreid over de coronavaccinaties, aldus initiatiefnemer van de telefoonlijn Robin Peeters.  
Lees het artikel in het AD