Blijvend maatregelen nodig voor probleemgebruik energiedrankjes

6 juli 2018

De gezondheid van zo'n 19.000 kinderen tussen de 13 en 18 jaar loopt gevaar omdat ze te veel energiedrankjes drinken. Ze hebben een verhoogde kans op gezondheidsklachten, zoals hartritmestoornissen en effecten op het centraal zenuwstelsel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) begin dit jaar aan de bel trok. De kinderartsen blijven pleiten voor Nix onder de 18.

Net als staatssecretaris Paul Blokhuis vinden de kinderartsen dat er blijvend maatregelen nodig zijn tegen dit probleemgebruik. De kinderartsen nodigen staatsecretaris Paul Blokhuis uit voor een gesprek over de onnodige schade en hoe dit te voorkomen. Want voor de kinderartsen is elke jongere met klachten die voorkomen hadden kunnen worden, er één te veel.

Probleem beter in beeld

Door een toenemende bewustwording komen de gevolgen van het gebruik van teveel energiedrankjes steeds beter in beeld. Het RIVM toont in onderzoek uit het verleden een duidelijke relatie met slaapproblemen. Meldingen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) en vanuit de klinische praktijk vertonen klachten zoals hartklachten, angst, duizeligheid en misselijkheid/braken. Deze klachten werden al eerder door kinderartsen gesignaleerd. Ze riepen begin dit jaar op tot een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 18 jaar Nader onderzoek is nodig om de (lange termijn) gevolgen goed in kaart te brengen.

Eerder deze week kondigde twee supermarktketens aan dit najaar te stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 14 jaar.

Lees hier de volledige reactie van de kinderartsen op het RIVM rapport: Energiedrankjes: kinderartsen blijven pleiten voor Nix onder de 18