Albert Schweitzer ziekenhuis awardwinnaar

15 december 2011

Ziekenhuis redt levens met veiligheidsinitiatief

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft op donderdag 17 november de Patiëntveiligheid Award 2011 gewonnen. Het project ‘Mortaliteit als motor voor kwaliteitsverbetering’ kreeg de meeste stemmen. Dankzij het project is het aantal reanimaties op verpleegafdelingen afgenomen met 50 procent en is de mortaliteit van patiënten met een ernstige sepsis afgenomen naar 13,6 procent ten opzicht van 31,7  procent op landelijk niveau. Ralph So, Medisch manager van het Albert Schweitzer ziekenhuis nam de Award in ontvangst van Leon van Halder, directeur-generaal Curatieve Zorg van het ministerie van VWS.

De Nationale Patiëntveiligheid Award 2011 is een initiatief van de partners van het VMS Veiligheidsprogramma. In 2008 is het startsein gegeven voor dit programma met als doel de patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen te verbeteren. Het ziekenhuis dat hier het best in is geslaagd wordt bekroond met de Nationale Patiëntveiligheid Award. Dit jaar is dat het Albert Schweitzer ziekenhuis. Bezoekers van www.vmszorg.nl konden een stem uitbrengen. In totaal zijn er 2.482 stemmen via de website uitgebracht. 1.305 stemmen zijn daarvan toegekend aan het Albert Schweitzer ziekenhuis.

 

Prachtige waardering
Ralph So - Medisch manager van het Albert Schweitzer ziekenhuis – is trots op de onderscheiding: “Deze Award is een prachtige waardering voor ons werk. Voor het ziekenhuis, maar vooral voor onze patiënten.” Het ziekenhuis heeft - na dossieronderzoek bij overleden patiënten met behulp van de IHI Global Trigger Tool - gekeken wat de top 5 was van de meest voorkomende en ernstige risico’s op onbedoelde patiënt schade. Twee onderwerpen uit deze top 5 sluiten aan bij de landelijke VMS thema’s, namelijk de Vitaal bedreigde patiënt en Ernstige sepsis. Opvallend is de significante afname van mortaliteit die sinds de invoering van het spoed interventie systeem (sinds 2007) en de implementatie van het ernstige sepsisprotocol (sinds 2010) zijn behaald.

 

Tweede en derde plaats
Andere genomineerden voor de Award waren het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. De tweede plaats is voor het Elkerliek Ziekenhuis die met de invoering van medicatiegesprekken door apothekersassistenten het aantal medicatiefouten met 59 procent heeft weten te voorkomen. De patiënttevredenheid over de gesprekken werd gemiddeld beoordeeld met een 8.1. De derde plaats is voor het Vlietland Ziekenhuis die met de invoering van stoplichtborden voor verpleegkundigen veel kwalitatieve resultaten boekten: een afname van het aantal klachten van patiënten, een toename van de arbeidsvreugde en productiviteit en meer betrokkenheid van verpleegkundigen bij veiligheidsaspecten.
 

De Week van de patiëntveiligheid
De uitreiking van de Nationale Patiëntveiligheid Award 2011 was de afsluiting van de Week van de patiëntveiligheid, die van 14 tot en met 18 november 2011 plaatsvindt. De week is bedoeld om in alle Nederlandse ziekenhuizen medewerkers en patiënten nog meer bewust te maken van de patiëntveiligheid. De jaarlijkse Nationale Patiëntveiligheid Award wordt uitgereikt aan het initiatief dat een bewezen concrete en meetbare bijdrage levert aan het reduceren van vermijdbare onbedoelde schade. Daarnaast wordt gekeken naar het initiatief dat het beste is geïmplementeerd en geborgd in de dagelijkse ziekenhuispraktijk. Een initiatief dat als een ‘good practice’ kan dienen voor andere ziekenhuizen.