Afnemend aantal obducties op agenda van Raad Kwaliteit

14 april 2014

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Pathologie (NVVP) blijkt dat er de laatste twintig jaar steeds minder obducties worden uitgevoerd. De NVVP luidde hierover de noodklok in de uitzending van Argos op zaterdag 12 april 2014 (Radio 1, VPRO). De Orde van Medisch Specialisten (OMS) neemt de oproep van de NVVP serieus en zet het onderwerp op de agenda van de Raad Kwaliteit van de OMS en de wetenschappelijke verenigingen. Of de uitkomst van het onderzoek van de NVVP inderdaad kan worden aangemerkt als een zorgelijke ontwikkeling, zal samen met de wetenschappelijke verenigingen nader bekeken moeten worden. Er kunnen immers goede redenen zijn waarom het aantal obducties sinds 1994 sterk is verminderd.

Technologie

De OMS gaat uit van een veelheid van factoren die van invloed zijn op de vermindering van het aantal obducties de afgelopen twintig jaar. Een van die factoren is de voortdurende ontwikkeling van de medische technologie. Moderne scanapparatuur geeft medisch specialisten beduidend meer informatie over doodsoorzaken dan twintig jaar geleden.

Toestemming

Ook signaleert de OMS dat nabestaanden van overledenen minder geneigd zijn om toestemming te verlenen voor obductie. Daar waar de diagnose van het overlijden onduidelijk is, vragen medisch specialisten altijd om toestemming voor obductie. De OMS deelt het standpunt van de NVVP dat evaluatie van medisch handelen, diagnoses en behandelingen essentieel is voor het op peil houden van de kwaliteit van de zorg.