Actuele cijfers COVID-19

De NZa meldt dat er in ziekenhuizen deze week 36% minder operatiekamers in gebruik zijn dan normaal. Vorige week maandag was dit nog 29%. Daarnaast geven 24 van de 74 ziekenhuizen aan dat zij de kritiek planbare zorg niet geheel volgens planning kunnen leveren. Dit betekent dat hartoperaties of kankerbehandelingen een of soms meerdere keren worden uitgesteld. In een kwart van de ziekenhuizen lukt het niet altijd om deze zorg binnen de vereiste zes weken te verlenen. Binnen de regio’s wordt gekeken waar deze patiënten wel binnen 6 weken behandeld kunnen worden. Bijna alle ziekenhuizen hebben planbare zorg als knie- en heupoperaties afgeschaald, 25 ziekenhuizen verlenen helemaal geen planbare zorg meer. 

Bekijk de informatiekaart met de laatste cijfers van de NZa
Lees het nieuwsbericht van de NZa

Volgens het LCPS bedraagt op dinsdag 30 november het totaal aantal opgenomen COVID-patiënten in Nederland 2.853, dat zijn er 73 meer dan gisteren. Daarvan liggen er 603 op de ic, 32 meer dan gisteren. Hiervan liggen er 8 in Duitsland. Er zijn gisteren 8 bovenregionale verplaatsingen en geen internationale verplaatsingen van COVID-patiënten gerealiseerd.

Bekijk de actuele cijfers van het LCPS

Het RIVM meldt dat de afgelopen week het aantal patiënten met COVID-19 dat werd opgenomen in het ziekenhuis stabiliseerde, maar het aantal ic-opnames steeg onverminderd door. Een stabilisatie of afname van het aantal nieuwe meldingen heeft waarschijnlijk pas na 1-2 weken effect op het aantal opnames in het ziekenhuis en nog later op de ic-opnames. Ruim 667.000 mensen lieten zich afgelopen week testen bij de GGD, 6% meer dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag daalde in de voorbije week licht van 22,2% naar 21,4%. In de leeftijdsgroepen 18-29 jaar is een afname van het aantal gemelde positieve testen per 100.000 inwoners zichtbaar. Het aantal besmettingen steeg nog in de leeftijdsgroepen 0-12 en 30 - 49 jaar. In de overige leeftijdsgroepen stabiliseerde het aantal meldingen per 100.000 inwoners.
Het RIVM meldt ook op haar website dat zij de omikronvariant heeft aangetroffen in twee testmonsters die zijn afgenomen bij de GGD op 19 en 23 november. Omikron was dus al in Nederland voordat de coronavariant werd gevonden in de monsters die werden afgenomen bij reizigers die afgelopen vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika. 

Lees het nieuwsbericht van het RIVM