2.500 medisch specialisten voeren vandaag actie

21 juni 2016

In 37 ziekenhuizen en 10 revalidatiecentra voeren medisch specialisten vandaag actie. Ze draaien een zondagsdienst. "Harder actievoeren gaat ten koste van de patiënt en dat willen we niet”, aldus Léon Winkel, kinderarts en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten. Afspraken zijn zoveel mogelijk om deze actiedag heen gepland. Spoedeisende hulp en intensive care zorg gaat gewoon door.

Het gaat om een conflict met de werkgevers om pensioengeld. Sinds 1 januari 2015 is de wetgeving rondom pensioenopbouw veranderd. Volgens de nieuwe regels mogen werknemers en werkgevers geen fiscaal vrij pensioen meer opbouwen boven een inkomen van 100.000 euro. De werkgever, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), heeft besloten slechts 53% pensioenpremie van het werkgeversdeel terug te geven. De inzet van de actie is 100% teruggave van deze pensioenpremie. De actie van vandaag is het enige middel dat nu nog kan worden ingezet, omdat de onderhandelingen met de NVZ niet hebben geleid tot het gewenste resultaat.

Principe

“Het gaat hier niet over de hoogte van het salaris, het gaat om het principe. We vragen geen salaris verhoging, we vragen terug wat we in 2014 al kregen, zodat we dat netjes voor ons pensioen kunnen aanvullen,” aldus Léon Winkel, kinderarts en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten. "In andere sectoren, zoals de rijksoverheid en ook bij de academische ziekenhuizen, krijgen werknemers dit geld gewoon. Wij bij de algemene ziekenhuizen willen ook waar we recht op hebben."

Aftrap

De zondagsdienst is vanochtend officieel 'afgetrapt' door Léon Winkel en Christiaan Keijzer, anesthesioloog en voorzitter LAD. In het Isala ziekenhuis in Zwolle spraken zij een volle zaal met medisch specialisten in dienstverband en andere zorgprofessionals toe en lieten er geen misverstand over bestaan: "Wij geven 100%; het wordt tijd dat werkgevers dat ook doen."

De aftrap is terug te zien op pensioenopgroen.nl.