Nieuws overzicht

Tweede Kamer ontvangt honderd persoonlijke boodschappen van medisch specialisten

29 juni 2021

Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem heeft vandaag de petitie ‘Stem van de dokter’ aan de Tweede Kamer aangeboden. De petitie bevat meer dan 100 persoonlijke boodschappen van medisch specialisten aan de politiek.

Terugkijken MDR-webinars

29 juni 2021

Binnenkort wordt nieuwe Europese wetgeving van kracht op het gebied van medische technologie (MDR). Wat betekent dit voor zorginstellingen en welke veranderingen zijn relevant voor het werk van artsen, zorgmedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen?

Implementatiekaart Telebegeleiding COPD gepubliceerd

29 juni 2021

Samen met de longartsen, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en patiëntenorganisaties ontwikkelde de Federatie Medisch Specialisten een Implementatiekaart Telebegeleiding COPD.

Nieuwe Cao UMC ver weg

29 juni 2021

Onder leiding van een bemiddelaar zijn de werknemersorganisaties en de NFU op 24 juni opnieuw in gesprek gegaan over een nieuwe Cao UMC. Helaas zonder resultaat. De NFU is niet bereid te investeren in umc-medewerkers en blijft vasthouden aan nul procent salarisverhoging.

Onderzoek borstkankerscreening wint Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021

24 juni 2021

Het DENSE trial onderzoek heeft de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021 van de Federatie Medisch Specialisten gewonnen. Uit het onderzoek blijkt dat borstkanker bij vrouwen met dicht borstklierweefsel veel beter te detecteren is met een MRI als aanvulling op het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Collega's in de media

24 juni 2021

Afgelopen week kwamen collega's in de media aan het woord over onder meer het afschaffen van de mondkapjesplicht, het rs-virus bij kleine kinderen, het rapport van de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) over de impact van COVID-19 op de reguliere zorg, het vaccineren van gezonde kinderen

Drie nominaties Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021

18 juni 2021

Wie wordt de winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021? Dat blijft nog even spannend. Uit de 24 voordrachten van de wetenschappelijke verenigingen zijn deze week door de vakjury onder leiding van ZonMw voorzitter Jeroen Geurts 3 nominaties gekozen.

arts behandelt patiënt in spreekkamer

SKR rapport over de impact van COVID-19 pandemie op de zorg

18 juni 2021

De impact van het coronavirus op de reguliere zorg over heel 2020 is groot. Ondanks dat de kwaliteit van de geleverde zorg op peil is gebleven, daalde het aantal opgenomen en behandelde patiënten met name tijdens de eerste golf. Daarnaast ontstond er een stuwmeer aan niet-behandelde patiënten.

coronavirus

Nieuwe urgente onderzoeksvragen in Kennisagenda COVID-19

18 juni 2021

De Federatie Medisch Specialisten heeft een herziene versie gepubliceerd van de Kennisagenda COVID-19 met de meest urgente onderzoeksvragen op het gebied van infectiepreventie, diagnostiek, prognose, pathogenese, behandeling en nazorg.

Collega’s in de media

18 juni 2021

Afgelopen week kwamen collega's in de media aan het woord over onder meer de arbeidsmarkt voor startende medisch specialisten, het nieuwe alzheimermedicijn Aducanumab en de hartstilstand van de Deense voetballer Eriksen. We maakten een selectie.

Pagina's