Nieuws overzicht

Richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement

Richtlijn CVRM streeft naar persoonsgericht behandelen

29 mei 2019

In de media is er aandacht voor de rol van het cholesterol bij hart- en vaatziekten, het belang van cholesterolverlagende therapie en gezonde leefstijl. Hierbij wordt de herziene multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) aangehaald.

Minister bevestigt balans vraag en aanbod medisch specialisten

28 mei 2019

Minister Bruins (MZ) heeft de Tweede Kamer op 24 mei de resultaten van het onderzoek “Regionale balans in vraag en aanbod naar medisch specialisten” gestuurd. De aanleiding voor dit Nivel-onderzoek waren signalen over tekorten aan bepaalde medisch specialismen in sommige regio’s.

Nederland verdient een veilige jaarwisseling

24 mei 2019

De Federatie Medisch Specialisten steunt de oproep van Politie Nederland aan het kabinet om te zorgen dat de jaarwisseling weer veilig en feestelijk wordt voor iedereen. De Federatie is daarom medeondertekenaar van een advertentie die vandaag in het Algemeen Dagblad staat.

KDC kantoor

600 juridische vragen

17 mei 2019

In het eerste kwartaal van 2019 namen de juristen van de Federatie Medisch Specialisten en de LAD zo’n 600 juridische dossiers in behandeling. De meeste vragen komen van medisch specialisten (60%) en hebben betrekking op arbeidsrecht.

Prikken van bloed

‘Diabeteszorg kan beter én jaarlijks miljarden goedkoper’

16 mei 2019

‘Het kabinet kan 2 miljard euro per jaar besparen op diabeteszorg.’ 30 experts waaronder veel medisch specialisten, moedigen in een opiniestuk in NRC het kabinet aan om ‘betere en goedkopere behandelvormen voor diabetes type 2 mogelijk te maken’.

Siilo op de telefoon

Siilo: veilig alternatief voor WhatsApp

15 mei 2019

Siilo wordt door medisch specialisten steeds vaker gebruikt veilig alternatief voor WhatsApp. Medisch specialisten gebruiken deze messenger app om te communiceren en informatie te delen in een beveiligde, versleutelde omgeving.

Grote zaal met mensen

Kunstmatige intelligentie: de heilige graal?

14 mei 2019

Gaat de dokter zijn pensioen nog halen, of nemen computers ons werk straks volledig over? Dat laatste zal niet zo snel gebeuren. Maar dat kunstmatige intelligentie een vlucht neemt, is een feit.

Evaluatie van zorg

Medisch Contact: ‘De sneeuwbal van zorgevaluatie rolt alsmaar harder’

13 mei 2019

Welke behandeling is het meest effectief bij een bepaalde aandoening? Met zorgevaluatie onderzoek krijgen de wetenschappelijke verenigingen steeds meer inzicht in deze vraag.