Nieuws overzicht

Roken: 20.000 doden per jaar

Roken: 20.000 doden per jaar

31 mei 2018

Deze dagen is er veel aandacht voor de aangifte tegen de tabaksindustrie in een strafzaak. Medisch specialisten zien dagelijks de gruwelijke gevolgen van roken terug in de ziekenhuizen.

administratielast

Tweede Kamer in debat over Actieplan (Ont)Regel de Zorg

31 mei 2018

Op woensdag 30 mei vond in de Tweede Kamer het Algemeen Overleg over administratielast plaats. Prominent op de agenda stond het Actieplan (Ont)Regel de Zorg van de drie bewindslieden van VWS. De Tweede Kamer was net als de Federatie blij met de komst van het Actieplan.

leidraad_keuzehulpen

Leidraad stimuleert ontwikkeling goede keuzehulpen

30 mei 2018

Er komen steeds meer keuzehulpen beschikbaar die zorgverleners en patiënten helpen om samen de juiste behandeling te kiezen. Maar hoe maak je een goede keuzehulp? Daarvoor is de nieuwe leidraad ’Hoe ontwikkel ik een keuzehulp bij een richtlijn?’.

Onderhandelingen Cao UMC vastgelopen

29 mei 2018

Werknemersorganisaties (FNV, LAD, AC-FBZ en CNV) hebben op 28 mei opnieuw met de NFU gesproken ​over een nieuwe Cao UMC. De NFU heeft weliswaar een aantal verslechteringen ingetrokken, maar wat resteert is nog steeds teleurstellend.

akkoord

Wv-en stemmen in met hoofdlijnenakkoord

25 mei 2018

Op 25 mei hebben de voorzitters van de wetenschappelijke verenigingen ingestemd met het bereikte hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019 - 2022. Op 26 april is door minister Bruins het nieuwe akkoord bekend gemaakt.

privacy

Privacybeleid Federatie in lijn met nieuwe wetgeving AVG

25 mei 2018

Met ingang van 25 mei 2018 is, zoals waarschijnlijk bekend, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. De Federatie Medisch Specialisten heeft zich de afgelopen maanden voorbereid op de AVG en haar privacybeleid daarmee in lijn gebracht.

Nieuwe zorgevaluaties van start

Onderzoek naar nieuwe behandeling bij beroerte

24 mei 2018

Radiologen en neurologen starten dit voorjaar een onderzoek naar een nieuwe behandeling bij acute beroerte.

administratielast

Actieplan (Ont)Regel de Zorg: rol VWS mag steviger

23 mei 2018

Vandaag heeft het ministerie van VWS het actieplan (Ont)Regel de Zorg aan de kamer gestuurd. Doel van dit actieplan is met een gezamenlijke inspanning vanuit de gehele sector de ervaren regeldruk voor zorgprofessional en patiënt merkbaar te verminderen.

DNA

Wel of geen DNA onderzoek bij Familiaire Hypercholesterolemie?

22 mei 2018

Artsen en patiënten kunnen sinds deze maand gebruik maken van een consultkaart die helpt bij de keuze om wel of geen DNA-onderzoek te doen naar de aandoening Familiaire Hypercholesterolemie (FH). FH is een van de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziekten in Nederland.

Implantaat

Half jaar uitstel Landelijk Implantaten Register

18 mei 2018

De ingangsdatum van de wet met betrekking tot het Landelijk Implantaten Register (LIR) is met een half jaar uitgesteld. Dit is door minister Bruins toegezegd in het debat van 17 mei in de Tweede Kamer. De extra tijd die hiermee wordt gegeven biedt de gelegenheid voor betere invoering van het LIR.

Pagina's